4 tips om je IT security op orde te hebben tijdens het thuiswerken

Door de tweede golf moeten we weer allemaal thuiswerken. Dat betekent niet alleen aan de slag aan de keukentafel, het betekent ook dat veel bedrijven het risico lopen op een datalek of een hack. Omdat iedereen thuiswerkt, is bedrijfsinformatie veel makkelijker te hacken voor cybercriminelen, bijvoorbeeld omdat er thuis geen VPN wordt gebruikt. Maar vaak wordt er ook per ongeluk nogal los omgegaan met IT security, bijvoorbeeld door een ‘thuiswerken’-post op Instagram waarbij de e-mailadressen in een mailbox te zien zijn. In dit artikel geven we je 4 tips om veiliger thuis te werken. 

1.Check verdachte e-mails

Een klassiekertje: phishing. Natuurlijk klik je niet op die e-mail van een Nigeriaanse prins, maar wat als je directeur je ineens mailt om geld over te maken, dan doe je dat misschien. Op kantoor check je snel of dit wel klopt, terwijl je thuis misschien minder snel geneigd bent om te mailen of te bellen om te checken of dit klopt. Check dus altijd goed of het e-mailadres wel klopt – een grote O en een nulletje worden bijvoorbeeld snel met elkaar verward. Als er gevraagd wordt om geld over te schrijven, dubbelcheck dit dan altijd. En ontvang je een e-mail die wel correct geschreven is, maar nét niet met de woorden die je collega meestal gebruikt? Vertrouw dan op je buikgevoel en klik niet meteen op de link! Zo stuur je je bedrijfsgegevens meteen door naar cybercriminelen. 

2.Update je apparatuur geregeld

Het is zo verleidelijk om op ‘herinner me later’ te klikken als je laptop een update-melding geeft. Je hebt hier nu écht geen tijd voor …. maar wist je dat die updates zwaktes in het systeem wegwerken? Dus als je je updates niet uitvoert, is je systeem altijd up-to-date en minder vatbaar voor een hack. 

3.Let op voor data-leaks uit slordigheid

Zoals hierboven al vermeld, wordt er vaak data gelekt zonder kwaadwilligheid. Je sluit bijvoorbeeld nooit je werkbestanden op je laptop, maar je hele gezin gebruikt die laptop wel, waardoor iedereen belangrijke informatie kan lezen. Of je post dagelijks een ‘lekker aan het thuiswerken’-foto waarop data makkelijk te lezen is. Zorg ervoor dat enkel jij jouw werkbestanden kan zien en oefen om steeds je laptop te vergrendelen als je even weg gaat of om je tabbladen weg te klikken ‘s avonds.

4.Bespreek IT security in je bedrijf

Merk je dat er in je bedrijf dingen gebeuren die mogelijk een probleem kunnen vormen? Werken jullie bijvoorbeeld met een slecht beveiligde drive of zie je een collega dagelijks werkzaamheden snapchatten? Bespreek dit dan met iemand in je bedrijf. Dit is niet ‘iemand verraden’; dit is belang hechten aan de network security van het bedrijf! Je kunt bijvoorbeeld ook eens aangeven dat het een goed idee is dat iedereen een cursus krijgt in omgaan met data. Er zijn verschillende bedrijven die IT consultancy & projectmanagement geven en die richtlijnen kunnen opstellen voor bedrijven, zodat grote veiligheidsrisico’s worden uitgesloten. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *