Acties voorafgaand aan een kantoorbrand

Als werkgever is het waarschijnlijk je grootste nachtmerrie: een kantoorbrand. Een kantoorbrand komt uiteraard nooit gelegen, maar al helemaal niet zodra er ook personeel aanwezig is in het pand. Een goede voorbereiding op een brand kan een essentieel verschil maken. Voer daarom vooraf deze acties uit.

Goede kennis redt levens

Zorg ervoor dat al het personeel weet wat ze moeten doen bij een kantoorbrand. Weet iedereen bijvoorbeeld dat rook bij een kantoorbrand veel gevaarlijker is dan vuur? Door de giftige stoffen kunnen collega’s bijvoorbeeld snel bewusteloos raken en uiteindelijk zelfs stikken. Door laag bij de grond te blijven verklein je de kans op een rookvergiftiging. Daarnaast moeten deuren waar rook onder vandaan komt altijd dicht blijven. Beperk de rookontwikkeling!

Check de aanwezigheid van een vluchtplan

Bij een (groot) bedrijfspand is het verplicht om een degelijk vluchtplan te hebben. Mensen hebben gemiddeld 3 minuten de tijd nodig om veilig een brandend pand uit te komen. Met een gedegen vluchtplan weet iedereen waar ze heen moeten. Zo zorg jij er als werkgever voor dat je personeel zo snel mogelijk veilig buiten is. Bij een vluchtplan staat een mensenleven altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Vergeet alle materialen, zoals verkoopwaar of bijvoorbeeld een server, en denk alleen aan het redden van mensenlevens!

Bepaal een afspreekpunt

Zodra iedereen het vluchtplan goed opvolgt, scheelt het veel chaos als je buiten een plek bepaalt om af te spreken. Doe dit desnoods per groep zodra er veel collega’s aanwezig zijn. Zodra iedereen naar de afgesproken plek komt, kun je uiteindelijk koppen tellen. Zo weet je altijd dat iedereen veilig buiten is gekomen en worden er in alle hectiek geen collega’s vergeten. Deze informatie is erg handig voor de brandweer!

Weet wie er in het pand werken

Deel jij een kantoorpand met andere bedrijven? Zorg er dan altijd voor dat je weet welke bedrijven dit zijn en sla de contactgegevens van iemand die daar werkt op. Let er dan wel op dat dit iemand is die frequent op dit kantoor aanwezig is. Zodra jij veilig buiten bent, moet je deze andere partijen zo snel mogelijk inlichten. Zelfs voor de brandweer, want nogmaals: mensenlevens zijn belangrijker dan wat dan ook.

Zorg voor een goede inboedelverzekering

Een goede inboedelverzekering kan ná een kantoorbrand je zaak redden. Ben jij bij het lezen van dit artikel niet zeker over de dekking van jouw inboedelverzekering? Ga dit dan zo snel mogelijk na voordat het misschien wel te laat is.

 

Heeft er onverhoopt een brand gewoed in jouw bedrijfspand en zijn essentiële materialen hierbij geruïneerd? Je wilt dan natuurlijk weer zo snel mogelijk draaiende zijn. Kijk daarom eens rond of je belangrijke spullen eerst kunt huren voordat je halsoverkop heel veel geld uitgeeft bij de aankoop van nieuwe materialen waar je ook nog eens lang op moet wachten. Zo kun je bijvoorbeeld een server huren bij IRENT: bij calamiteiten staat dit bedrijf binnen een dag op de stoep met een passende oplossing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *