Alles over het energielabel C voor kantoren

Er wordt veel over gesproken: het verplichten van energielabel C voor kantoren. Wat houdt een energielabel precies in? Je krijgt een energielabel in beeld door de zogenaamde EPA U. Deze Energie Prestatie Advies Utiliteit certificaat is het energielabel voor utiliteitsgebouwen. Je kunt met dit certificaat laten zien hoe energiezuinig je kantoor is. Daarnaast wordt met dit energielabel duidelijk wat voor energiebesparende mogelijkheden er genomen moet worden en wat voor maatregelen er mogelijk zijn. Zo’n EPA U is een verplichting voor eigenaren van zowel nieuwe utiliteitsgebouwen als bestaande utiliteitsgebouwen bij zowel de oplevering, verhuur of verkoop. Heb je interesse in een energielabel voor je kantoor aan te vragen?

Wat zijn utiliteitsgebouwen?

Een utiliteitsgebouw is een verzamelnaam voor gebouwen zonder een woonbestemming. Voorbeelden van utiliteitsgebouwen zijn kantoren, ziekenhuizen of scholen. Je vindt op de website van het RVO een uitgebreide lijst met utiliteitsgebouwen. Het energielabel kantoren staat recent in de belangstelling omdat het vanaf 2023 verplicht voor kantoren is om een energielabel C of hoger te hebben. 

Hoe zit het met energielabel C kantoren?

Alle kantoren vanaf 100 m2 zijn vanaf 2023 verplicht om over een energielabel C of hoger te beschikken. Een minder label mag niet meer gebruikt worden. Je kunt met de hulp van een EPA U adviseur het huidige energiegebruik van je kantoor in beeld brengen. Daarna wordt er eventueel met aansluitende maatwerkadvies de mogelijke verbeterstappen in kaart gebracht.

Een energielabel C kantoor is niet altijd verplicht

Zo’n energielabel C is niet altijd verplicht voor een kantoor. Zo heb je geen energielabel nodig als je het kantoor maar twee jaar gaat gebruiken. Daarnaast heb je geen energielabel nodig als het om een rijksmonument gaat. Gebruikt het kantoor geen energie om het binnenklimaat te regelen dan is er ook geen energielabel verplicht. En als het kantoor onteigend wordt of aangekocht wordt in het kader van de onteigeningswet dan heb je ook geen energielabel nodig. Is de gebruiksoppervlakte van het kantoor minder dan 100 m2 dan is een energielabel ook niet verplicht om aan te vragen.

Interesse om een energielabel aan te vragen?

Je kunt een energielabel bij diverse partijen aanvragen. Belangrijk is dat er een gecertificeerde adviseur is bij betrokken. Zorg ervoor dat de adviseur BRL9500 gecertificeerd is waarbij service en kwaliteit belangrijke aspecten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Bedrijfsenergielabels. Zo heb je de zekerheid dat je een kwalitatief en degelijke hoogstaande kantoor energielabel in bezit krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *