Alles wat je moet weten over online boekhouden.

Online factureren en boekhouden is al jarenlang niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Waar je vroeger al je bonnetjes/facturen moest printen, sorteren, bewaren en documenteren vinden deze processen tegenwoordig bijna allemaal online plaats. Je ziet dan ook dat een groot deel van de facturatie tegenwoordig online plaatsvindt. Dit geldt natuurlijk al lang voor online aankopen, maar tegenwoordig kun je er ook steeds vaker voor kiezen om je bonnetje/factuur op te laten sturen naar je e-mailadres in plaats van deze fysiek te ontvangen. Deze vorm van facturatie heeft enorm veel veranderd en versimpeld, maar heeft er wel voor gezorgd dat medewerkers van de financiële afdelingen van bedrijven te maken krijgen met online boekhouden.

 

Verschillende soorten online boekhouding

Online boekhouden kan op verschillende manieren. Je kunt je boekhouding zelf bijhouden in een programma zoals Excel, of ervoor kiezen om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Een programma als Excel is handig als je een vrij simpele boekhouding hebt maar is bijvoorbeeld niet ideaal voor facturatie. Dit kan wel in een andere vorm van online boekhouding, in een online boekhoudprogramma. Een online boekhoudprogramma wordt vaak gekoppeld aan een bankrekening, zodat de bedragen automatisch kunnen worden overgenomen en worden ingevoerd. Zo wordt de kans op boekhoud fouten geminimaliseerd.

Voordelen online boekhouding

Je boekhouding online bijhouden scheelt enorm veel tijd en biedt je de mogelijkheid om verschillende overzichten direct digitaal te gebruiken. Zo kun je direct je balans, winst-en -verliesrekening inzien. Daarnaast kun je de cijfers direct downloaden en gebruiken in bijvoorbeeld een presentatie. Zoals gezegd, wordt ook de kans op fouten in de boekhouding geëlimineerd door het gebruik van een online boekhoudprogramma. Een ander enorm groot voordeel van een online boekhouding is de veiligheid hiervan. Alle financiële gegevens worden opgeslagen in een cloud waardoor ze niet verloren gaan. Je verliest dus nooit je boekhouding, ook niet bij brand of diefstal. De gegevens in de cloud zijn alleen door jou en anderen met toegang inzichtelijk. Een online boekhoudprogramma is voor accountant dus zeker een must tegenwoordig. Het is dan ook raadzaam om op zoek te gaan naar goede boekhoudsoftware voor accountants.

 

2 antwoorden op “Alles wat je moet weten over online boekhouden.”

  1. Goed artikel over online boekhouden. Ik ben onlangs weer moeten gaan freelancen wegens de corona-situatie. Twaalf jaar geleden was ik ook fulltime freelancer en ik moet vaststellen dat er in de tussentijd een hoop veranderd is, gelukkig ten goede. De boekhouding is er een stuk eenvoudiger op geworden.

  2. Bedankt voor het delen van de verschillende soorten boekhouding. Online vind ik zelf ook het makkelijkste, omdat ik dan altijd mijn data bij de hand heb. Gelukkig krijg ik ook extra hulp van mijn accountant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *