Bescherm jezelf goed tegen arbeidsongeschiktheid

In Nederland zijn werknemers in loondienst over het algemeen goed beschermd tegen arbeidsongeschiktheid. Ze kunnen rekenen op een financieel vangnet, waardoor het inkomen van hun huishouden niet in gevaar komt. Iets wat grote gevolgen kan hebben, wanneer je bijvoorbeeld een lopende hypotheek hebt, jonge kinderen die onderhouden moeten worden, enzovoorts. Voor ondernemers is dat financiële vangnet er vaak niet. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dit type verzekering beschermt het inkomen van de ondernemer, mocht deze arbeidsongeschikt raken. 

AOV voor iedere ondernemer interessant
Een AOV voor zzp is niet alleen interessant voor ondernemer met een risicovol beroep. Denk aan een timmerman, een elektricien of bijvoorbeeld een hovenier. Ook iemand die in de zakelijke dienstverlening zit heeft baat bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Zelfs wanneer je voornamelijk op kantoor zit tijdens de werkdag! Het verschil in risico maakt dat een AOV voor een accountant in de basis goedkoper zal zijn dan voor een timmerman. Er zijn verschillende online tools te vinden, waarmee je berekent wat een AOV jou zou kosten als ondernemer. 

Aandachtspunten bij het vergelijken van AOV’s 
Nederland kent een groot aantal verzekeraars, die een AOV voor ondernemers aanbieden. Hoe vind je een arbeidsongeschiktheidsverzekering die goed past bij jouw situatie? Waarop moet je letten bij het vergelijken van de verschillende opties? Je kunt een adviseur in de arm nemen, om je voor te laten lichten over de verschillende mogelijkheden. Let in ieder geval op de hoogte van de premie, in combinatie met de gedekte vorm van arbeidsongeschiktheid, het verzekerd bedrag en bijvoorbeeld de eindleeftijd. Er zijn beroepen waarvoor een kortere eindleeftijd geldt dan voor andere beroepen. Op de website van een verzekeraar lees je daar meer over. 

AOV in 2024 mogelijk verplicht voor ondernemers 
Niet alleen helpt een AOV jou als ondernemer zelf voor een financieel vangnet te zorgen bij arbeidsongeschiktheid. Ook komen de kosten en risico’s van een onverzekerde niet terecht bij de samenleving. Het is om die laatste reden dat de overheid zich heeft voorgenomen de AOV in 2024 verplicht te maken voor ondernemers. Door hier nu alvast naar te kijken, hoef je tegen die tijd geen overhaaste beslissing te nemen. Daarbij ben je al ruim voor 2024 goed beschermd tegen arbeidsongeschiktheid. Heb jij deze verzekering al afgesloten? 

Tip: kijk ook naar andere relevante verzekeringen voor jouw onderneming. Een voorbeeld hiervan is de beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *