Core Web Vitals: bereid je voor op deze SEO update

SEO zou SEO niet zijn als het niet constant optimaliseert. Als het aan Google ligt, worden zogenaamde Core Web Vitals binnenkort een belangrijke ranking factor in het algoritme van de zoekmachine. En dat gebeurt sneller dan je misschien denkt. Stond dit eerst op de agenda voor mei 2021, lijkt het nu in juli/augustus 2021 worden opgenomen door Google. Daar gaan we in dit artikel dieper op in. En wil je zeker zijn dat jouw website hier klaar voor is? Dan kun je altijd SEO uitbesteden aan een online marketing bureau. 

Wat zijn Core Web Vitals?

De Core Web Vitals van Google zijn 3 metrics waarmee de gebruikerservaring op websites wordt gemeten. Deze metrics zijn: 

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)

 

Ze hebben betrekking op de laadsnelheid, het reactievermogen en de visuele stabiliteit van een pagina. De drie metrics krijgen ieder een score op de schaal “slecht”, “moet worden verbeterd”  of “goed”. Daarbij zijn er zijn verschillende factoren van invloed op die scores. We gaan dieper in op deze drie metrics. 

Largest Contentful Paint

Largest Contentful Paint meet de waargenomen laadprestaties van de pagina’s op je website. Het berekent de tijd die het duurt voordat het grootste element verschijnt. Bij veel websites is dit de header in de vorm van een afbeelding of video. 

 

Duurt de LCP meer dan 2,5 seconden? Dan is het verstandig om deze laadtijd te optimaliseren, want de grens die Google heeft gesteld ligt op 2,5 seconden. En 2,5 seconden lijkt snel, maar de gemiddelde bezoeker wil niet wachten tot een website in zijn geheel is geladen. En die trend ziet Google ook. 

First Input Delay 

First Input Delay (FID) is de tijd dat het duurt voordat de browser reageert op de eerste interactie. Onder interacties vallen het:

  • Klikken op buttons;
  • Klikken op een menukop;
  • Invullen van formulieren.

 

De grens voor de FID heeft Google getrokken bij 100 ms. Alles wat daarboven valt, krijgt geen goede beoordeling. 

Cumulative Layout Shift 

De laatste metric is de Cumulative Layout Shift (CLS). Dit meet de tijd tussen normaal beeld en een ‘layout shift’. Dit zijn de waarneembare layout wijzigen. Hierbij kun je denken aan elementen die later worden ingeladen, zoals afbeeldingen, bijzondere lettertypes en advertenties. Deze metric is extra belangrijk voor de mobiele weergave. 

 

Is jouw website al klaar voor deze update? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *