De aansprakelijkheid bij payrolling

Na wat wikken en wegen heb je er als werkgever voor gekozen om met een payrollorganisatie aan de slag te gaan. Maar wie draagt nu welke verantwoordelijkheden? En wat doe je precies als er sprake is van schade, letsel of ziekte? In dit blog leggen we je het haarfijn uit zodat jij precies weet wat je te wachten staat als je iets overkomt.

Wat doet een payrollorganisatie precies? 

Als je als bedrijf gekozen hebt om met een payrollorganisatie aan de slag te gaan betekent dit dat als bedrijf ook de gehele salarisadministratie uit handen geeft. Dit gaat over alle juridische zaken tot de maandelijkse salarisuitbetaling. De werknemers van je bedrijf komen dan op de loonlijst van de payrollorganisatie te staan. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de in- en uitdiensttreding van je werknemers. 

 

De aansprakelijkheid

Maar, dit betekent niet dat jij als werkgever geen enkele verantwoordelijkheden hebt. Je geeft veel uit handen, maar niet alles. Als er sprake is van een bedrijfsongeval, ben jij als bedrijf altijd nog aansprakelijk. Dit komt omdat bedrijven altijd verantwoordelijk blijven voor veilige arbeidsomstandigheden. Of het nou uitzendkrachten of je eigen werknemers zijn die dit overkomt, jij blijft verantwoordelijk. Het is de belangrijk om altijd een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Bedrijfsschade bij payrolling

Ook bij bedrijfsschade door bijvoorbeeld brand of inbraak is de payrollorganisatie niet verantwoordelijk. Het is dus van belang om ook een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Je hebt immers geen zin in onnodige kosten door iets waar jij als bedrijf weinig aan kunt doen. 

Verkeersongevallen bij payrolling

Als laatst is het belangrijk om voor je werknemers (en voor je bedrijf) een WEGAM/WEGAS-verzekering af te sluiten. Hoe goed je werknemers ook opletten als ze tijdens werktijd even een pakketje voor je wegbrengen, ongevallen in het verkeer kun je nooit voorkomen. Jij als werkgever kan hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Bedragen kunnen flink oplopen aan claims voor bijvoorbeeld inkomensschade of letselschade. Sluit dus altijd een WEGAM/WEGAS-verzekering af. De payrollorganisatie heeft hier namelijk niets mee te maken. 

Overige punten waar je rekening mee moet houden

Naast de verzekeringen die je moet afsluiten is het ook belangrijk om in je achterhoofd te houden dat, als je een payrollorganisatie inhuurt, je zelf niet in aanmerking komt voor overheidssteun. 

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat, als een payrollorganisatie je personeel niet uitbetaald, jij altijd aansprakelijk blijft. Wat je wel kunt doen is een beroep doen op ‘disculpatie regeling inlenersaansprakelijkheid’ van de Belastingdienst. Dit betekent dat je een deel van het risico om aansprakelijk gesteld te worden, uitsluit.  

Schakel Payroll Select in!

We snappen dat dit nogal veel is waar je rekening mee moet houden. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Payroll Select helpt je bedrijf hier graag mee! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *