De beste werknemers aantrekken voor jouw bedrijf doe je zó

Dat de jobmarkt in Nederland nogal oververhit is, weet iedereen. Dat maakt het natuurlijk best lastig in bepaalde sectoren om nieuwe werknemers te werven. Toch zijn nieuwe en goed geschoolde werknemers ontzettend belangrijk om te groeien met je bedrijf. Zonder nieuw talent kun je immers niet meer opdrachten aannemen/werkzaamheden uitvoeren en vroeg of laat zal dit de groeicurve van je onderneming stoppen. Dat wil je niet! Daarom duiken we in dit artikel dieper in hoe je precies gekwalificeerde werknemers kunt werven in de ‘Wild West’ die deze arbeidsmarkt is. 

Tip 1: Wees eerlijk en transparant bij het schrijven van een vacature

De arbeidsmarkt is momenteel heel erg in het voordeel van de werknemers; in veel sectoren hebben ze de banen voor het kiezen. Dat houdt in dat ze heel kritisch kunnen zijn op vacatureteksten. 

 

Daarom is het belangrijk om je vacature transparant te houden én te laten checken door meerdere personen in het bedrijf. Spreek niet over een ‘afwisselende werkdag’, maar bespreek exact wát zo’n werkdag kan inhouden. Spreek niet over een ‘goede verloning’ maar wees eerlijk over de salaris range en de extra voordelen. Volgens het Nationaal Salaris Onderzoek is een betere bruto verloning dé nummer 1 reden waarom werknemers kiezen voor een nieuwe baan. Daarom vinden ze transparantie van een werkgever ook fijn. Het is jammer voor jouw tijd én de tijd van de solliciterende persoon om meerdere gesprekken voor te bereiden, waarna alles toch afbreekt eens er over het salaris wordt gesproken. Dan kun je net zo goed eerlijk zijn; zo heeft een sollicitant al een beter beeld van zijn/haar mogelijke salaris. 

Tip 2: Focus op de échte voordelen

Niet alleen geld is een beweegreden voor sollicitanten, ook een betere werksfeer, een kortere reistijd, meer uitdaging, meer mogelijkheid tot ontwikkeling en meer flexibiliteit staan in de top 10 van redenen waarom iemand switcht van een baan naar een andere. 

 

Als werkgever kun je hier op inspelen door je vacature zo te schrijven, dat deze voordelen belicht worden. Uiteraard is reistijd iets persoonlijk afhankelijk van waar een sollicitant woont, maar je kunt wel de focus zetten op flexibiliteit door te vermelden dat iemand overal in Nederland (of ter wereld!) mag werken en je je uren gerust mag verplaatsen mocht iemand kinderen hebben. Ook kun je de focus leggen op de ontwikkelingstijd en -budget die je werknemers bijvoorbeeld van je krijgen en hoe veel werknemers doorgroeien naar andere functies. 

Tip 3: Lukt het je zelf niet? Laat het over aan professionals

Als laatste tip geven we graag aan dat het zelfs met bovenstaande tips goed mogelijk is dat je geen personeel vindt. Dat is jammer, maar het is nu eenmaal een arbeidsmarkt waar de werknemers het voor het zeggen hebben. Maar zoals eerder vermeld, is het vinden van goede werknemers ontzettend belangrijk voor een bedrijf. Een recruitmentbureau kan oplossing bieden. 

 

Kun je bijvoorbeeld niemand vinden om een zwangerschap te vervangen en gaat je werknemer écht bijna in zwangerschapsverlof? Dan is interim recruitment de oplossing om niet nog meer druk op je huidige werknemers te leggen. Er zijn recruitmentbureaus die zich in allerlei sectoren specialiseren en in allerlei diensten, van detachering tot teamsamenstelling

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *