De nieuwe investeringstrend: een vakantiewoning kopen

Een villa direct aan de Caribische zee, een tiny house nabij de Veluwe of toch een fijne bungalow midden in de bossen: vakantiewoningen zijn er in allerlei soorten en maten, op talloze locaties. Zo is er voor ieder wel iets wils. Maar wist je dat het bezitten van dergelijke huizen ook een slimme investering kan zijn? We leggen het je haarfijn uit.

Wat maakt een vakantiewoning zo aantrekkelijk?

De lage rente op woningen werkt ook op vakantiehuizen. De druk op de reguliere woningmarkt werkt daarnaast door op recreatieve woningen. Steeds vaker worden vakantiehuizen gebruikt als tijdelijk onderkomen. Permanent verblijven in een vakantiewoning is verboden, maar je huis onderverhuren mag wel. Je kan tot wel 80% van de huurpenningen verdienen. Daarmee heb je altijd beschikking over een passief inkomen. Dat vormt interessante kansen voor investeerders.

De corona pandemie heeft ook zijn werk gedaan om recreatiewoningen in binnen-en buitenland in populariteit te doen stijgen. Steeds vaker kiest men ervoor om de rust op te zoeken in eigen land. Daardoor kunnen eigenaren hun woning ook voor steeds hogere bedragen verhuren.

Vrij van risico’s? Dat zeker niet

De keerzijde? Een vakantiehuis kopen om vervolgens weer onder te verhuren is geen snelle manier om geld te verdienen. Vaak wordt gedacht dat de huurinkomsten de financieringskosten eenvoudig quitte spelen. Maar in de praktijk blijkt dat toch lastig. Om dat te bewerkstelligen moet je de woning namelijk bijna elke week dat je er niet bent weten te verhuren. Met een beetje pech betaal je alle kosten voor de woning dus zelf.

Daarnaast betaal je vaak niet enkel de aanschafprijs voor een vakantiewoning maar ben je tevens verplicht om vaste kosten te betalen aan het vakantiepark waar de woning staat. Dit zijn vaak servicekosten en kosten om marketingcampagnes te financiëren. Je krijgt er dus wel het een en ander qua marketing voor terug. Promotie van je woning hoef je bijvoorbeeld niet zelf te doen.

Een vakantiehuis verhuren tijdens een pandemie

Een ander nadeel: door de huidige corona pandemie fluctueert de vraag naar een vakantiehuis ook nog eens sterk. Momenteel zijn vakantiehuizen in Nederland enorm in trek, maar met de wisselende reisrestricties kan je er niet van uit gaan dat die vraag door blijft groeien. Wanneer men weer vrij kan reizen zullen korte vakanties in het buitenland populairder worden. Top locaties zullen daar minder mee zitten, maar minder aantrekkelijke plekken zullen op den duur minder waard worden.

 

Een vakantiehuis kopen? Dan moet je er snel bij zijn

Net als de reguliere woningmarkt zijn ook vakantiehuizen razend populair. Wil je toch nog een vakantiehuis kopen? Twijfel dan niet te lang, want het aanbod slinkt en de prijzen lopen langzamerhand op. Zo kostte een vakantiehuis in 2020 al zo’n 20.000 euro meer dan in het jaar daarvoor. Ook komt overbieden steeds vaker voor. Je bent al eigenaar van een knusse recreatiewoning vanaf een slordige 100.000 euro, maar voor de echte toppers zal je ondertussen flink in de buidel moeten tasten: er zijn vakantiewoningen in omloop van een miljoen euro. En ook dat aanbod gaat er hard doorheen.

 

De recreatiewoning van je dromen

Investeren in een vakantiewoning kan dus een interessante stap zijn. Wil je een vakantiehuis kopen met het doel een passief inkomen genereren? Bekijk dan eens het aanbod vakantiewoningen van Europarcs. Deze exploitant beschikt over meerdere zeer toeristisch gelegen vakantieparken met prachtige recreatiewoningen. Ook indien je op zoek bent naar een rustgevende locatie voor eigen gebruik ben je hier aan het juiste adres. Een kleine woning nabij de zee voor de warme maanden, of toch liever een stille bosrijke omgeving waar je heerlijk kan nazomeren? Het aanbod is (nu nog) reuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *