Dit is waarom een lening oversluiten lonend kan zijn

Een lening oversluiten kan heel gunstig zijn. Zeker wanneer je dit op het juiste moment doet. Op dit moment zijn er heel veel wisselende geluiden in de wereld over de huidige rentetarieven. Veel economen geloven dat de rentepercentages in de komende tijd fors zullen gaan toenemen. Die geluiden zijn al duidelijk hoorbaar in Amerika. Zodra de Amerikaanse banken zwichten, kan de Europese Centrale Bank eigenlijk niet anders meer dan volgen. Dat zou betekenen dat ook hier de rentes flink zullen stijgen. Natuurlijk staat niets vast en kunnen we niet precies voorspellen hoe de banken gaan reageren en of er daadwerkelijk een stijging zal plaatsvinden, maar het is wel goed om van deze geluiden op de hoogte te zijn en waar nodig stappen te ondernemen. Een lening oversluiten kan in dit geval namelijk erg gunstig zijn. 

Een rentestijging zal duidelijk voelbaar zijn 


We staan er niet altijd bij stil, maar een rentestijging kan duidelijk voelbaar zijn wanneer het ons treft. Voor de spaarders onder ons is dat natuurlijk hartstikke goed nieuws. Zij zien al jaren hun geld minder waard worden. De inflatie stijgt uitzonderlijk hard en de spaarrentes blijven stabiel laag. Een rentestijging zal in dit geval dan ook een stuk gunstiger zijn. Maar wat betekent een rentestijging als je leent? Of van plan bent om te lenen? 

Er is geen vuiltje aan de lucht wanneer je het rentetarief destijds hebt laten vastleggen. Wanneer je echter over een lening met een lange looptijd beschikt en hierbij een variabele rente hebt afgesloten, dan kan een rentestijging duidelijk voelbaar zijn. Bij een relatief kleine stijging van een groot bedrag, betaal je misschien al snel honderd euro extra per maand. Dat lijkt niet veel, maar reken nu eens uit hoeveel je over tien jaar extra hebt betaald. Dan spreek je gewoon al van 12.000 euro! Dit in een tijd waarbij alles al veel duurder wordt en je je geld ziet vervliegen waar je bij staat. En dan hebben we het hierbij ook nog eens over een relatief lichte stijging. 

Geen exacte wetenschap 


Toch moeten we met deze uitspraken ook oppassen. Mensen verwachten namelijk al jaren dat we op het laagste punt van de rentetarieven terecht zijn gekomen. Mensen die dit vijf jaar geleden al dachten en hun rentetarief hebben laten vastleggen, komen hier echter vandaag de dag wel op terug. Zij betalen nu beduidend meer rente, dan wanneer ze voor een variabel tarief hadden gekozen. Die rentetarieven liggen nu namelijk nóg lager. Het is dan ook geen exacte wetenschap en je moet best wel een beetje lef tonen. Wel kunnen we er vanuit gaan dat de rentes niet zo laag kunnen blijven en we horen al genoeg geluiden in de wereld dat er stijgingen gaan plaatsvinden. Daarom kan het zeker lonend zijn om nu je lening over te sluiten en vast te laten leggen tegen een vast rentetarief. Op die manier voel je grotere rentestijgingen in de toekomst niet en weet je de komende jaren precies waar je aan toe bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *