Dit moet je weten over vermogensbeheer

Aan beleggen zit altijd een risico vast. Daarom is het niet zo verstandig om zelf te gaan beleggen als je er niet echt verstand van hebt. Wil je toch een deel van je vermogen beleggen, dan kun je dit het beste uit handen geven. Dit wordt beheerd beleggen of vermogensbeheer genoemd. In dit artikel ontdek je of vermogensbeheer iets voor jou is en wat het rendement van beleggingen kan zijn.

Wat doen vermogensbeheerders?

De persoon die namens jou aan de slag gaat met de beleggingen is een vermogensbeheerder. Hij of zij probeert samen met jou doelstellingen te behalen. Jullie bepalen vooraf samen een doel. Dit kan een minimaal procentueel rendement zijn, maar ook een verwachte totale opbrengst.

Nadat jullie het doel hebben bepaald, neemt de vermogensbeheerder de regie stevig in handen. Je krijgt te horen of het verstandig is bepaalde risico’s te lopen en hoeveel winst en welke kosten je kunt verwachten. Dit wordt allemaal vastgelegd in jouw beleggingsplan.

Natuurlijk word je altijd op de hoogte gehouden van hoe het met je beleggingen gaat. En als er iets bijgesteld moet worden, hoor je dat natuurlijk meteen.

Met welk bedrag kun je beleggen?

Dat is het leuke aan beleggen. Daar is eigenlijk geen minimum of maximum aan. Er zijn vermogensbeheerders die al bij een lage inleg van 100 euro beginnen. Uiteraard kun je dan niet de hoogste rendementen verwachten. Maar een laag startbedrag heeft wel als voordeel dat je op die manier eens kunt kijken of beheerd beleggen iets voor jou is. En als het bevalt, kun je wat meer geld gaan inleggen.

Voor wie is beheerd beleggen geschikt?

Daarnet kon je al lezen dat vermogensbeheer ideaal is voor mensen die willen beleggen maar er zelf weinig verstand van hebben. Vermogensbeheer is echter ook een prima oplossing voor mensen die weinig tijd hebben. Stel dat je een drukke baan hebt en een net zo druk gezinsleven, dan heb je waarschijnlijk geen zin (of tijd) om ’s avonds nog eens in je beleggingen te duiken. Een vermogensbeheerder neemt een hoop werk en stress uit handen.

En ook als je wel verstand van beleggen hebt, kan het helemaal geen kwaad om eens van gedachten te wisselen met een vermogensbeheerder. Twee mensen weten altijd meer dan één. De kans is groot dat je nieuwe inzichten krijgt.

Het beheer van je beleggingen uit handen geven vraagt natuurlijk ook wat van jou. Je zult moeten vertrouwen op de vermogensbeheerder. Deze persoon ga je dan ook niet zes keer per dag lastig vallen met allerlei adviezen, hoe goedbedoeld deze ook zijn.

Wat zijn de risico’s?

Zoals gezegd zitten er altijd risico’s aan beleggen. Die risico’s zijn niet groter als je dit door een vermogensbeheerder laat doen. Het is belangrijk om volledig te vertrouwen op de beheerder. En dan kan het rendement soms tegenvallen, of juist veel hoger zijn dan verwacht. Zo gaat het nu eenmaal met beleggingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *