Een harde brexit raakt vooral Nederland

De brexit is al maanden in het nieuws en het lijkt maar langer en langer te duren, maar laat je niet in slaap dommelen. Een harde brexit kan Nederlandse bedrijven erg hard raken, vaak harder dan andere bedrijven op het Europese vasteland. Zo geeft het nieuwe rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) aan.

Nederland opereert internationaler

Nederland wordt vooral hard geraakt doordat Nederlandse bedrijven meer internationaal zijn ingesteld. Het effect van bijvoorbeeld invoertarieven komt daardoor harder aan in Nederland dan in andere landen. Vooral bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, landbouw, chemie en handel gaan het meest voelen van de kostenverhoging die gaat komen.

Ook binnen Nederland kan het verschillen. Zo zullen economisch sterkere provincies als Zuid-Holland, Noord Holland en Noord-Brabant minder hard geraakt worden, omdat ze minder afhankelijk zijn van economische relaties van Groot-Brittannië.

Niet alleen slecht nieuws

Dat sommige sectoren het zwaar te verduren krijgen betekent niet dat iedereen er op achteruitgaat. Het PBL verwacht dat er ook sectoren zijn die kunnen profiteren van een brexit. Het PBL denk dat de financiële dienstverlening, telecom en de reisbranche kunnen profiteren. Dit is echter bij een harde brexit, als ze er in Groot-Brittannië er toch uitkomen kunnen we alleen afwachten wat de gevolgen zullen zijn.

Wat kan jij doen om je voor te bereiden

Als er een harde brexit komt zal je dit als ondernemer vooral merken als iets moet importeren uit de UK. De kosten zullen hoger zijn en de verzendtijden langer. Het kan slim zijn om nu alvast grotere voorraden in te slaan, ook is het verstandig om rekening te houden met de prijsstijgingen en dit in jouw begroting op te nemen.

Kijk ook of producten van de Britse producenten zijn gevestigd in de EU, zodat ze nog tot de interne markt behoren. Dit kan er voor zorgen dat de kosten niet omhoog gaan. Als dit niet het geval is kan je kijken of de producten wel in andere EU landen worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *