Faillissementsverzoek aanvragen voor wanbetalers

Bijna elke ondernemer heeft hier nu mee te maken of te maken gehad. Een particulier of bedrijf dat de facturen niet betaald. Een wanbetaler. Ondanks dat wanbetalers er vaak op gewezen zijn, dat steeds de rekeningen niet betaald worden en er ook nog eens aanmaningen zijn gestuurd. Verandert er vaak niks. In deze situatie kan een faillissementsverzoek worden ingediend door een advocaat, dan weet de wanbetaler meteen dat dit zeer serieus is en dat zij moeten gaan betalen. Zo’n verzoek heeft grote gevolgen voor de wanbetaler. Zo heeft de persoon of organisatie niet het recht om over zijn eigen vermogen te mogen beschikken. Maar gelukkig nemen wanbetalers de incassering tot faillissement vaak heel serieus, zodat dit mogelijke gevolg geen realiteit wordt. In dit artikel wordt beschreven wat faillissementsverzoek inhoud en wanneer het ingezet kan worden.

Verzoek tot faillissement

Een faillissementsverzoek dient bij de rechtbank te worden ingediend in de plaats waar de wanbetaler woont of werkzaam is. Nadat het verzoek bij de rechtbank is verwerkt, bepaalt de rechter de datum en tijdstip van de hoorzitting. Wanneer dit verzoek is ingediend en de partijen treffen intussen een regeling, dan kan dit verzoek nog worden ingetrokken. Wordt er onderhandeld dan kan dit verzoek met een maximale termijn van acht weken worden uitgesteld.

Indien uitstel niet van toepassing is, zal de zitting gewoon doorgaan. De rechter bepaalt dan of deze persoon of organisatie failliet geklaard wordt. Het faillissement wordt pas uitgesproken door de rechter, wanneer?

  • Zijn er twee of meer schuldeisers?
  • Bevindt de persoon of bedrijf zich daadwerkelijk in een toestand, wanneer diegene opgehouden wordt te betalen?

Bij vereiste één wordt er subjectief beoordeeld en bij vereiste twee is de rechter vrij te beoordelen of deze persoon of bedrijf willend om de openstaande rekeningen te betalen.

Faillissementsprocedure opstellen

Zijn er minimaal twee schuldeisers en vindt de rechter dat dit bedrijf of particulier opgehouden wordt te betalen, dan kan volgt de faillissementsprocedure. Hierbij wordt er een onderzoek ingesteld, naar de vorderingen van de schuldeiser en het verweer van schuldenaar. Is dat onderzoek afgerond, dan komt de rechter met de uitslag. Wilt u een verzoek tot faillissement aanvragen? Rechtnet Advocaten: uw advocatenkantoor in Den Bosch kan u hierbij van dienst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *