Hamburger menu: wel of niet?

Een hamburger menu? Nog steeds niet iedereen weet wat hiermee bedoeld wordt: een hamburgermenu is een verborgen menu op een (mobiele) website, maar een soort van vierkantje, met drie streepjes onder elkaar. Als je hierop klikt komt het hele menu tevoorschijn. Ingeklapt is de navigatie dus niet zichtbaar.

Mobiel

Op mobiel was dit al langer bekend, maar je ziet het steeds vaker terugkomen bij websites op desktops. Het ziet er allemaal heel netjes uit, maar werkt het ook net zo goed als een zichtbaar menu aan de bovenkant van de homepagina? Het antwoord volgt hierna!

De Nielsen Norman Group heeft dit onderzocht. Er werd een onderscheid gemaakt tussen verborgen menu’s (zoals hamburger pictogrammen) en zichtbare menu’s (zoals de links aan de bovenkant van de pagina’s). Hieruit kwamen een aantal interessante punten naar voren:

  • Verborgen navigatie wordt minder snel ontdekt is dan zichtbare of gedeeltelijk zichtbare navigatie.
    1. Als de navigatie is verborgen zullen gebruikers de navigatie minder vaak gebruiken.
    2. Als bezoekers de verborgen navigatie gebruiken, dan zullen zij dit later doen gedurende een taak dan wanneer het menu zichtbaar is.
  • Verborgen navigatie zorgt voor een slechtere gebruikerservaring dan zichtbare of gedeeltelijk zichtbare navigatie doet. Dit geldt voor zowel mobiele telefoons als voor desktop user interfaces.
  • Op desktops, zorgt een verstopte navigatie voor een slechtere ervaring en vindbaarheid dan op een mobiele telefoon.
  • Het verbergen van de navigatie heeft het meeste invloed op de inhoud die niet direct met een link zichtbaar is.

Kortom, de vindbaarheid wordt bijna gehalveerd door het verbergen van de navigatie van een website door middel van een hamburgermenu. Ook blijkt het langer te duren en vinden gebruikers dat het moeilijker is.

Over de Nielsen Norman Group
De Nielsen Norman Group is leidend op UX gebied: grensverleggende onderzoeken en het toetsen van de gebruikersomgeving in alle soorten en maten. Ook begeleidt NNG belangrijke ontwerpbeslissingen ter verbetering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *