Het belang van daglicht voor de productiviteit

De dagen worden korter en de nachten worden kouder, het najaar is weer aangebroken. Weinig zonuren en veel kans op neerslag. Het is weer een gure tijd in het jaar. Voor vele Nederlanders is het echter een geluk bij een ongeluk om thuis te moeten werken door corona. Niet langer door de stromende regen te hoeven reizen naar het werk. Dat vind ik zeker een voordeel. Door het verval van reistijd kunnen de mensen die thuiswerken ook nog eens langer uitslapen. Wat mist er nog aan thuiswerken? Dat ga ik vandaag toelichten in de blog over het belang van daglicht voor de productiviteit. 

Alle kantoorpanden hebben grote lange ramen zodat voldoende daglicht naar binnen kan komen. Deze goed verlichte panden zijn de ideale werkomgeving. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een werknemer die in vol daglicht werkt aan het einde van de dag nog meer energie over heeft dan iemand die in een donkerdere kamer zat. Dit komt omdat het contrast van het blauwe licht van de laptop groot is met de ruimte er omheen. Mensen met een intensieve kantoorbaan waarvoor de hele dag achter de laptop gewerkt moet worden gaven aan soms hoofdpijn te krijgen van het langdurig staren naar het scherm. Bij werknemers met een goed doorgelicht huis is dit niet van toepassing, maar bij werknemers die dit niet hebben kan het thuiswerken wel degelijk een probleem gaan vormen.  Omdat de werknemers sneller vermoeid worden of zelfs hoofdpijn krijgen zal de effectiviteit en het werkplezier dalen. Als er geen oplossing komt kan de productiviteit hierdoor erg zakken.  

Gelukkig is er voor deze mensen een Daylight lamp ontworpen. Deze lamp produceert zoveel licht dat het een kamer even goed verlicht als het zonlicht door grote ramen van een kantoorpand. Hierdoor is er weinig verschil in licht tussen het scherm van de laptop en de ruimte eromheenMet een Daylight lamp kunnen werknemers die geen goed natuurlijk belicht huis hebben ook zonder problemen thuis werken.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *