Het besturingssysteem van een Chromebook

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop en denk je eraan om een Chromebook te kopen? In deze blog lees je op wel besturingssysteem een Chromebook werkt, wat je daarmee kan en welke voordelen dat systeem biedt.

ChromeOS

Een Chromebook werkt met het besturingssysteem ChromeOS. Dit besturingssysteem van Google is ontworpen om jouw werkzaamheden via internet uit te voeren en om bestanden in de cloud op te slaan. Het is gebaseerd op de populaire internetbrowser Chrome. De afgelopen jaren is ChromeOS veel bekender geworden en wordt het besturingssysteem steeds meer gebruikt. Vooral voor studenten is hij erg prettig, vanwege de voordelen en kenmerken die hieronder genoemd zullen worden, maar ook zakelijke gebruikers weten Chromebooks steeds vaker te vinden.

‘Internet eerst’

Zoals gezegd werk je met ChromeOS voornamelijk online. Je werkt continu vanuit de internetbrowser en het bewaren van documenten, foto’s en video’s gebeurt online in Google Drive. Dit zorgt ervoor dat de Chromebook zelf weinig opslagruimte nodig heeft, wat hem lager in de aanschaf maakt. Om met de bestanden en programma’s op de Chromebook te werken, heb je vrijwel altijd internetverbinding nodig. Omdat dit de mogelijkheden beperkt, wordt de offline mogelijkheden langzamerhand uitgebreid. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om jouw mails offline te beantwoorden en bestanden offline te bewerken. Zodra je weer internetverbinding hebt, worden de mails verstuurd en de aanpassingen aan het document doorgevoerd en opgeslagen.

Apps en programma’s

Met dit systeem maak je geen gebruik van zware software, maar werk je met web apps. Jouw standaard en gedownloade apps vind je op het bureaublad of in de taakbalk. Je logt in met je Google account en hebt vervolgens toegang tot alle diensten van Google, zoals Gmail, Docs, Drive en Maps. Daarnaast heb je toegang tot duizenden apps die je kunt downloaden in de Chrome Web Store en ondersteunt Chrome OS de Google Play Store. Dat biedt nog eens een groot aanbod aan offline mogelijkheden, handige apps en leuke games. Je kunt geen zware programma’s installeren die je wel op een Windows of macOS wel kan installeren, zoals Adobe Photoshop. Daar heeft de Web Store alternatieven voor. Met een Microsoft 365 pakket is het installeren van Word en Excel wel mogelijk.

Virus beveiliging

Alles wat je met dit besturingssysteem doet, gebeurt online. Laat dat nou net de plek zijn waar je veel virussen tegen kan komen. Je zult je daarom vast afvragen hoe veilig het werken met een Chromebook is: heel veilig. Juist doordat je vooral online werkzaam bent, heeft een virus weinig effect op het besturingssysteem. Natuurlijk is het nooit 100% beveiligd, maar dit besturingssysteem is veiliger dan andere systemen. Het systeem wordt door Google zelf beveiligd en continu en automatisch geüpdatet.

Licht, snel en lange accuduur

Omdat je met Chrome OS vrijwel alleen via internet, en dus niet met zware software, werkt, is het een erg licht systeem. Dat zorgt ervoor dat een Chromebook laptop onwijs snel is. Alleen al het opstarten duurt maar een paar seconden. Ook vraagt dat weinig van de accu, waardoor deze een lange duur heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *