Het effect van kamerplanten op de lucht

Als er iets is waar we van houden, dan zijn het wel planten. Een mooie plant is een echte aanwinst voor elk huishouden. Dat is niet alleen omdat ze zo mooi zijn en ze een gezellige sfeer creëren. Ze zijn ook nog eens heel goed voor de lucht en het zuiveren van de lucht. Ook hebben ze een invloed op de luchtvochtigheid in het huis. Hoe jouw plant hier zo’n invloed op heeft en wat dit met jouw plant doet lees je in deze blog!

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid, wat is het eigenlijk? Maak je klaar voor een lesje natuurkunde. De luchtvochtigheid  is de natuurkundige grootheid die weergeeft hoeveel vocht er in de lucht zit. De lucht kan in totaal maar een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen. Hoe hoog de luchtvochtigheid is, hangt ook af van de temperatuur. Warme lucht kan namelijk meer vocht opnemen dan koude lucht. Hoeveel vocht er in de lucht zit wordt gemeten door een haarhygrometer. Het percentage kan verschillen van 20 tot 100 procent. 

Een goede combinatie met planten

Planten zijn van zichzelf luchtzuiverend. Ze nemen namelijk kooldioxide, ook wel beter bekend als CO2 op via de bladeren. Dat planten dit doen is belangrijk voor fotosynthese. Weer een natuurkundig proces waarbij planten water en CO2 omzetten in zuurstof en glucose. Dit kunnen ze alleen doen onder invloed van de energie die ze uit licht halen. Wanneer een plant CO2 opneemt, ontsnapt er vocht uit de bladeren en verdampt. De bladeren van planten zullen daarom ook makkelijker vocht verliezen aan lucht waar weinig vocht in zit, dan aan lucht met veel vocht. Zoals hierboven al benoemd is de luchtvochtigheid hoger bij warme temperaturen dan bij koude temperaturen. Daarom is de plant net iets minder blij als het koud is. Grote kamerplanten zullen net iets meer lucht zuiveren dan kleine, omdat zij grote bladeren hebben.

Bruine randen?

Als je plant teveel vocht verliest, dan kan het zijn dat hij bruine randjes krijgt aan zijn bladeren. Hij zal ook slapper worden en kan wat ongelukkig ogen. Dit kan kloppen, want dat is hij dan ook! Wat kan je hieraan doen? Wanneer je merkt dat jouw plant zich uitgedroogd voelt, dan zal het hem goed doen om hem te besproeien met water. Wat ook helpt is om hem bij je in de douche te zetten! Niet letterlijk onder de douche, maar gezellig op de wastafel. Hier is het lekker warm en de lucht zit vol met vocht. Zo is jouw plant binnenkort weer helemaal de oude!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *