Het nieuwste of het beste?

Je weet wat je wilt maar niet precies wat je wilt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar met de grandioze keuzemogelijkheden van vandaag de dag is dat eigenlijk heel normaal.

Je bent jong – of oud – en je wilt wat. Wellicht heb je een digitaal apparaat dat nodig aan vervanging toe is. Puur omdat je met de tijd mee wilt gaan of omdat het oude beestje qua functioneren gewoon te wensen overlaat.

Oh, en verkijk je niet op het gekozen voorbeeld, hoor. Dit kan ook gaan over heel iets anders dan een smartphone, tablet, laptop of iets in die categorie. Maar hiermee illustreren we wel mooi waarop je je uiteindelijke keuze kunt baseren. Want die is natuurlijk niet zomaar gemaakt! Daarvoor heb je best wel enige verdieping nodig. Die pogen we je met onderstaande tekst te geven. Concentreer je dan ook op de volgende vragen:

Wat wil je kwijt zijn?

Wanneer je grote aankopen gaat doen, is het wel verstandig om een budget vast te stellen. Spreek zowel een mini- als een maximumprijs met jezelf af. Zodra je sterk het gevoel hebt dat je het financieel aankunt, mag je er natuurlijk wel wat boven gaan zitten. Maar maak het niet te gek. Weet waar je grenzen liggen!

Het totale kostenplaatje is dan ook vaak de eerste graadmeter waar je naar gaat kijken op een betrouwbare vergelijkingssite. Je zoekt bijvoorbeeld een laptop en voert in die categorie de limieten in op het gebied van de prijs. Vervolgens ga je verder met keuzes maken.

Wat moet ie kunnen?

We blijven even bij die laptop. Voor hetgeen je ermee wilt kunnen, stel je waarschijnlijk enige eisen aan de processor en het ram geheugen. En de beeldkwaliteit, hoe scherp moet die zijn? Is 720p jou wel goed genoeg of wil je toch echt Full HD? Of sterker nog, 4K?

Bovendien zijn laptops, net als losse monitoren, in allerlei formaten verkrijgbaar. De grootste exemplaren zijn vaak 17.3 inch – diagonaal gemeten – voor een scherm met een verhouding van 16:9. Maar 14.0 of 13.3 inch kan natuurlijk ook.

Verder kun je een keuze maken in de (kwaliteit van) de webcam, het aantal HDMI- en USB poorten en andere zaken. Plus nog iets dat voor velen heel belangrijk is:

Wat is je favoriete merk?

Tja, de een kan niks met Microsoft en de ander weet niet hoe om te gaan met een Apple systeem. En ook binnen de besturingssystemen zijn er nog voldoende variaties. Voor Windows kies je bijvoorbeeld uit Medion, Acer, Asus, HP en nog veel meer. Heb je specifieke ervaringen met een bepaald merk die je doen beslissen daar juist wel of niet voor te gaan? Da’s helemaal niet raar; merktrouw kan heel diep gaan. Zolang jij maar tevreden bent en een apparaat in handen krijgt dat precies doet wat jij wilt!

Hoe belangrijk is dat? Dat hangt helemaal van jou af. Voor veel mensen maakt dit helemaal niks uit; zolang het product maar doet wat het moet doen, zijn zij al snel tevreden. Toch zijn er weer anderen die zweren bij een bepaalde fabrikant. Dat kan. Dat mag. Misschien hebben zij zoveel vertrouwen in één merk en een gebrek daaraan in het andere, dat hierin maar één keuze mogelijk is. Maar wat nou als deze fabrikant niks kan leveren dat zich kan meten aan jouw wensen? Tja… even verder zoeken dan maar! Heel veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *