Hoe de beste koelwerkbank kiezen?

Een koelwerkbank is iets wat in elke horeca-omgeving belangrijk is om gebruik van te kunnen maken. Voor een koelwerkbank geldt eigenlijk dat u door deze te kopen twee vliegen in één klap slaat. In eerste instantie beschikt u namelijk over een praktisch hulpmiddel om op te werken terwijl u anderzijds ook alle verse producten waar u gebruik van wenst te maken bij de hand heeft. Wilt u ook graag overgaan tot het kopen van een koelwerkbank voor in uw horecazaak? Wilt u er daarbij echter honderd procent zeker van zijn dat u niets over het hoofd ziet? In dat geval is rekening houden met de onderstaande informatie erg belangrijk!

Moet de koelmachine ingebouwd zijn of niet?

Bij het aanschaffen van een koelwerkbank moet er in eerste instantie worden gekeken naar de manier waarop de koelmachine is geïntegreerd. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen twee opties, namelijk:

  1. Een ingebouwde koelmachine;
  2. Een uitgebouwde koelmachine;

Beide opties beschikken over verschillende, specifieke voor- en nadelen. Voor een ingebouwde koelmachine geldt bijvoorbeeld dat ze aanzienlijk meer geluid produceert binnen de ruimte waarin er wordt gewerkt. Dit kan behoorlijk storend zijn. Dit is overigens nog niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er in dit geval sprake is van een aanzienlijke afgifte van warmte in de ruimte. Tijdens de wintermaanden hoeft dat nog niet meteen een groot probleem te zijn, maar in de zomer is dat wel het geval. Het spreekt voor zich dat er in de werkruimte ook nog gebruik wordt gemaakt van heel wat andere toestellen. Al deze verschillende apparaten samen kunnen de temperatuur in de werkruimte op niet onaanzienlijke wijze beïnvloeden. Hou hier dus zeker en vast rekening mee.

In principe is het dus aangewezen om gebruik te maken van een koelwerkbank waarbij de koelmachine is uitgebouwd. In dit geval kunt u er zelfs voor kiezen om deze gewoon in een andere ruimte te plaatsen welke zich daar beter voor leent. Het nadeel hiervan is dat deze systemen een stuk duurder zijn. Dit niet alleen voor wat de aankoop, maar ook voor wat de installatie betreft. Echter, heeft u een ruimte beschikbaar die zich hier goed voor leent? Dan zult u kunnen vaststellen dat het in de praktijk altijd interessant kan zijn om te kiezen voor een koelwerkbank met een uitgebouwde koelmachine.

Over welke afmetingen moet uw koelwerkbank beschikken?

Bovenstaande brengt ons bij de afmetingen waar uw koelwerkbank over dient te beschikken. Laat ons het in eerste instantie even hebben over de diepte en de lengte van de koelwerkbank. Op vlak van diepte wordt het aangeraden om ten minste zo’n 80 centimeter te voorzien. Bovendien moet er ook rekening worden gehouden met de hoogte waar uw koelwerkbank over moet komen te beschikken. De hoogte is namelijk voor het grootste deel bepalend voor het gebruiksgemak van de koelwerkbank. Het merendeel van de koelwerkbanken die op de markt zijn terug te vinden beschikken over een hoogte van zo’n 85 tot 95 centimeter. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook veel kleinere exemplaren voorhanden zijn. Heeft u bijvoorbeeld eerder nood aan een exemplaar van 60 of 65 centimeter hoog? Dan behoort ook dat perfect tot de mogelijkheden. Bedenk dus altijd op voorhand bij uzelf aan welke eisen uw koelwerktafel op vlak van afmetingen moet voldoen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Gekoelde Werkbank van Saro

Wat met de temperatuur van uw koelwerkbank?

Naast bovenstaande is het vanzelfsprekend dat er ook nog rekening moet worden gehouden met de temperatuur die kan worden gerealiseerd in uw koelwerkbank. De klimaatklasse of de temperatuurklasse is dan ook bijzonder belangrijk. De koelmeubelen worden door de fabrikanten uitvoerig getest volgens de zogenaamde EN-441 norm. Het uitvoeren van dergelijke testen zorgt ervoor dat meteen duidelijk wordt welke temperatuurklasse bij een specifieke omgevingstemperatuur tot de mogelijkheden behoort en welke niet. Deze temperatuurklasse maakt voor een koelwerkbank duidelijk tussen welke temperaturen de producttemperatuur in het meubel kan variëren bij een standaard opstelling. Is dit voor u niet helemaal duidelijk? Vraag dan zeker even aan een expert welke klimaat- of temperatuurklasse overeenkomt met hetgeen u voor uw koelwerkbank in gedachten heeft.

Kies bij voorkeur voor een koelwerkbank in RVS

Niet alleen de bovenstaande zaken zijn van belang om rekening mee te houden. Wat namelijk bovendien ook te denken van het materiaal waaruit de koelwerkbank is vervaardigd? Het wordt op dit vlak in de praktijk sterk aangeraden om te kiezen voor een exemplaar uit RVS. Dit materiaal staat er om bekend niet snel krassen te maken en bovendien beschikt ze ook over een geweldige levensduur. Let wel, een koelwerkbank in RVS is op vlak van aankoop iets duurder in vergelijking met andere materialen. De aanzienlijk langere levensduur zorgt er echter voor dat deze hogere kostprijs meer dan gerechtvaardigd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *