Hoe flexwerkplekken het werk kunnen verbeteren

Flexwerken zijn niet heel populair. Veel medewerkers hebben liever een eigen bureau waar ze hun standaard spulletjes kwijt kunnen en naast de vertrouwde collega’s zitten. Dit is logisch, mensen hebben nu eenmaal behoefte aan wat vastigheid. Maar wat veel mensen niet weten is dat er ook veel te behalen valt met flexwerkplekken.

Verbeterend dynamiek

Het grootste voordeel van flexwerkplekken is een verbeterend dynamiek. Medewerkers komen in contact met collega’s die ze normaal bijna niet zien, laat staan samenwerken. Zo kan er kennis uitgedeeld worden, wat normaal niet gebeurd was. Ook creëert het een beter teamgevoel. Als je iedereen beter kent ben je ook sneller bereid elkaar te helpen en kan je beter communiceren. Flexwerkplekken zijn ook een minder grote stap dan veel mensen denken. Zo’n 80% geeft aan het geen probleem te vinden om van werkplek te wisselen.

Vrijheid is blijheid

Mensen zijn vaak blijer als ze meer vrijheid krijgen. Met flexwerkplekken hebben de mensen de vrijheid om te bepalen waar ze gaan zitten. Hebben ze zin in wat gezelligheid? Dan kunnen ze dichterbij hun collega’s gaan zitten. Willen ze wat stilte om zich te concentreren? Dan kunnen ze op een meer afgelegen plek gaan zitten. Ook de mogelijkheid om thuis te werken zorgt voor meer tevredenheid onder het personeel.

Uitdagingen

Ondanks de voordelen zitten er ook zeker nadelen aan flexwerkplekken. Zo moet je er goed op letten dat je het ideale aantal flexplekken hebt, als je teveel hebt hebben mensen geen plek. Als je er te weinig hebt dan zullen mensen nauwelijks van plek wisselen. Een andere klacht is het gebrek van privacy. Je kan misschien iets moeilijker roddelen over collega’s, maar vertrouwelijke telefoongesprekken met klanten zijn lastiger.

Een ander punt is dat flexwerkplekken niet voor iedereen is. Sommigen zullen er juist beter door gaan werken, anderen zullen sneller afgeleid raken. Je ziet meer mensen en je hoort andere dingen. Ook kan het lastig zijn als je een specifieke collega nodig hebt.

Kortom, flexwerkplekken hebben zeker voordelen, het is alleen niet voor iedereen handig. Je hebt mensen nodig die makkelijk met verandering om kunnen gaan, vaak jonge mensen. Ook zal het niet altijd nodig zijn als je teveel plekken hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *