Hoe ga je als ondernemer om met privacygevoelige testdata?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) – een Europese regelgeving ook wel bekend als de GDPR – bestond afgelopen mei twee jaar. Het is de opvolger van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp). Met deze nieuwe wet kent de Europese Unie één privacywet. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is toezichthouder op deze wet in Nederland. Dat deze wet niet voor niets in het leven is geroepen, blijkt uit de vele waarschuwingen en (miljoenen)boetes die in de afgelopen twee jaar zijn uitgedeeld. Veelal was dit omdat persoonsgegevens niet goed genoeg werden beschermd of omdat ze verkeerd werden verwerkt.

 

Voor alle bedrijven en organisaties geldt: persoonsgegevens mogen alleen worden verzameld met een gerechtvaardigd doel. Dat geldt voor alle ondernemers; ook zzp’ers, klein mkb, scholen, ziekenhuizen enzovoort. Persoonsgegevens mogen dus niet worden gebruikt voor test- en ontwikkelwerkzaamheden. Toch zien wij dit nog steeds regelmatig gebeuren. Zonde, want het is totaal niet nodig. Door simpelweg de data te anonimiseren of maskeren, val je al niet meer onder de AVG. Je gebruikt dan namelijk geen persoonsgegevens van natuurlijke personen (dat wil zeggen; levende mensen van vlees en bloed met rechten en plichten).

 

Met DATPROF Privacy kun je heel eenvoudig je testdata maskeren, anoniem maken. Met de gebruiksvriendelijke tool bouw je een maskeertemplate waarmee je consistent alle privacygevoelige data (in verschillende databases en systemen) anonimiseert zodat de data niet meer herleidbaar is naar een natuurlijke persoon. Dit template kan keer op keer worden gebruikt zodat je met één druk op de knop een nieuwe, ververste en geanonimiseerde dataset hebt voor test- en ontwikkelwerkzaamheden.

 

Over DATPROF

DATPROF is een softwareleverancier en Nederlands marktleider op het gebied van Test Data Management. Met behulp van de verschillende tools kan testdata worden geanalyseerd, gemaskeerd, gesubset en geautomatiseerd. Dankzij vereenvoudigde, veilige en goed bereikbare testdata kun je sneller en beter testen waardoor je producten sneller en met hoge kwaliteit op de markt kunt brengen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.