omgaan met verschillende soorten bedrijfsafval

Hoe kun je het beste omgaan met verschillende soorten bedrijfsafval?

Jaarlijks produceren Nederlandse bedrijven meer dan een miljard kilo aan bedrijfsafval. Dat is natuurlijk enorm veel. Maar wat valt onder welke afvalstroom en welke afvalsoorten komen het meeste voor? Lees hieronder meer over hoe je het beste kunt omgaan met bedrijfsafval.

Verschillende soorten bedrijfsafval

Als bedrijf krijg je te maken met allerlei soorten afval. Per bedrijf kunnen de afvalstromen verschillen. Sommige bedrijven hebben vooral plastic folie, terwijl andere bedrijven vooral te maken krijgen van houtafval. Bedrijfsafval is een mengsel van verschillende soorten zoals glas, hout, verpakkingsmaterialen, papier, karton, kunststof en gevaarlijk afval. Het is natuurlijk belangrijk om het afval zo veel mogelijk te scheiden van het restafval. Zo is het verplicht om onderstaande afvalsoorten gescheiden aan te bieden: 

Papier en karton, zoals: kantoorpapier, tijdschriften, schone kartonnen verpakkingen. Let op: vervuild papier en karton (nog) niet gerecycled kan worden, waardoor het belangrijk is om dit met het restafval af te voeren.

Hout, zoals: denk bijvoorbeeld aan houten verpakkingen, kisten, kratten, pallets en afvalhout. Verduurzaamd hout (klasse C) hoort bij gevaarlijk afval. 

Metalen, zoals: onder andere metalen verpakkingen,zoals aluminium bakjes, frisdrankblikjes, vaten, kapotte onderdelen van metaal en elektriciteitskabels. 

GFT en groenafval, zoals: hierbij moet je denken aan onkruid, fijn tuinafval en etensresten.

Kunststof, zoals: denk aan kunststof verpakkingsafval en diverse soorten kunststoffen (PE, PP, HDPE, PS, EPS, PVC en PET). 

Glas, zoals: denk vooral aan glazen verpakkingen. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen groen, bruin, wit en bont glas. Let op: TL-buizen, vlakglas en spaarlampen dien je apart in te zamelen.

Textiel, zoals: denk bijvoorbeeld aan oude bedrijfskleding, oude keukendoek en linnengoed. 

Gevaarlijk afval, zoals: al het afval dat onder de Eural1 (de Europese afvalstoffenlijst) valt moet afgevoerd worden als gevaarlijk bedrijfsafval. Denk bijvoorbeeld aan verfresten, asbesthoudend materiaal, batterijen, inktpatronen, TL-buizen en afgewerkte olie.

Meest voorkomende bedrijfsafval soorten in Nederland

Ieder bedrijf heeft andere afvalstromen, toch zijn er een aantal soorten afval aan te wijzen als het meest voorkomend in Nederland. Hieronder hebben we de meest voorkomende soorten (exclusief verontreinigde grond, slib, bouw- en sloopafval) op een rij gezet:

  • Chemisch afval
  • Dierlijk en plantaardig afval
  • Papier- en kartonafval
  • Metaalafval
  • Houtafval

Zorg voor een succesvolle afvalscheiding

Afval scheiden binnen het bedrijf is in Nederland niet alleen verplicht, maar ook goed voor het milieu en het zorgt ook voor minder kosten. Je bedrijfsafval gescheiden aanbieden is in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan alles via restafval afvoeren. Het huren van een rolcontainer per afvalstroom is daarom erg belangrijk om goed en efficiënt afval te kunnen scheiden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *