Kantoor rolstoelvriendelijk maken? Hier moet je aan denken

Als bedrijf wil je voor iedereen toegankelijk zijn. Niet alleen voor je medewerkers, maar ook voor klanten die een bezoekje aan het pand zullen brengen. Die toegankelijkheid kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Belangrijk punt om bijvoorbeeld rekening mee te houden is de wijze waarop het pand bereikbaar is voor mensen in een rolstoel. Je kantoor moet echt bereikbaar zijn voor mensen die mindervalide zijn. Ook gezien je nooit weet wat er in de toekomst zal gebeuren. Stel, een medewerker breekt een been en komt zes weken in een rolstoel terecht. Dan zou het vreemd zijn als hij daardoor niet meer op kantoor kan verschijnen. Jouw kantoor moet dus voor werkelijk iedereen van alle gemakken zijn voorzien. 

Maar waar denk je aan als je een kantoor rolstoelvriendelijk gaat maken? 

Hoe ziet het pad er buiten uit?  


Focus je eerst op de omgeving buiten het kantoorpand. Hoe ziet het pad naar het kantoor er uit? Is deze wel rolstoelvriendelijk? Zoniet, dan is het goed om voor bijvoorbeeld halfverharding te kiezen. Halfverharding is in alle soorten en maten verkrijgbaar, waardoor je de kosten ook nog eens redelijk kunt drukken. Daarnaast staat het bekend om haar rolstoelvriendelijkheid. Een halfverhardingspad kan prima worden belopen, er kan op worden gefietst én je kunt er eenvoudig met een kinderwagen of rolstoel overheen gaan. 

 

Onderschat de noodzaak van Grauwacke halfverharding niet. Want het heeft natuurlijk geen zin om een kantoor rolstoelvriendelijk te maken als het gebouw al niet toegankelijk is. Begin daarom altijd eerst met de buitenkant, alvorens je je aandacht op de binnenkant legt. 

Alternatief voor de trap 


Logischerwijs is een trap niet geschikt voor een rolstoel. Daarom is het belangrijk om altijd een alternatief aan te bieden. Dit kan in verschillende vormen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een geleidelijke verhoging te gebruiken of – bij grotere hoogteverschillen – een lift te creëren. Zo hou je rekening met iedereen die het kantoor wil bereiken. 


Ben je op zoek naar een goede lift? Houd er dan rekening mee dat er heel veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Je kunt kiezen voor een traditionele lift, maar hier moet wel ruimte voor zijn. Indien deze er niet is, zou je zelfs kunnen overwegen om een speciale rolstoellift te gebruiken. 

Brede doorgangen 


We zien al met zeer grote regelmaat dat winkels vaak niet rolstoelvriendelijk zijn. Zo zijn er winkels waar de paden extreem smal zijn en er ook nog eens veel extra schappen in het pad zijn geplaatst. Hierdoor kan een rolstoel nooit goed passeren. Een kinderwagen is al geen optie. Dit geldt natuurlijk ook voor kantoor. Daarom is het belangrijk om de doorgangen zo breed mogelijk te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door meubels op een andere manier te plaatsen. Neem je kantoor echt eens zorgvuldig onder de loep en gebruik eventueel een rolstoel of kinderwagen om uit te testen of je overal moeiteloos doorheen kunt komen. Zo weet je zeker dat deze voor iedereen toegankelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *