Mkb’ers opgelet: zo ga je om met de stijging van de energieprijzen!

Mkb’ers zijn de afgelopen tijd enorm opgeschrikt door de stijging van de energieprijzen. Net als particulieren zullen zij de komende tijd hard worden geraakt. Misschien zelfs nog wel meer, omdat hun energiekosten ook voor een groot deel het succes van het bedrijf bepalen. Wanneer je bijvoorbeeld veel energie verbruikt tijdens het productieproces en deze ineens een heel stuk duurder wordt, betekent dit ook dat de prijzen een heel stuk hoger moeten worden om de kosten te dekken. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er wel enkele manieren om de stijging van de energieprijzen zo veel mogelijk te beperken. Je hebt niet alles in de hand, maar je kunt er wel de nodige invloed op uitoefenen. Hier vind je enkele nuttig om je op weg te helpen. 

Wees je bewust van de prijsverschillen 

 

Ondanks dat de energieprijzen landelijk enorm zullen stijgen, zijn er ook nog genoeg verschillen te vinden tussen de energieleveranciers onderling. Met name grote energieleveranciers zullen vaak minder last hebben van de fluctuerende prijzen, omdat ze vaak nog over een flinke voorraad energie beschikken. Hierdoor zijn ze in staat om hun prijzen zo stabiel mogelijk te houden. Er zijn echter ook kleine energieleveranciers die hard worden getroffen door de prijsstijgingen. 

Het is aan jou om deze verschillen te erkennen en hier slim gebruik van te maken. Gelukkig is energie vergelijken mkb tegenwoordig relatief eenvoudig. Via handige online vergelijkers en enkele persoonlijke gegevens, ontdek je binnen mum van tijd welke energieleverancier het goedkoopst is. 

In de meeste gevallen ben je vandaag de dag goedkoper uit om bij je huidige contract te blijven. Dit is anders dan normaal. Normaliter wordt immers aanbevolen om jaarlijks over te stappen en op die manier extra te besparen. In dit geval zullen de prijzen meestal lager liggen voor vaste klanten dan voor nieuwe klanten. Mede door de stijgende energieprijzen. Daarom is het goed om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Is het voor de energieleverancier in kwestie bijvoorbeeld mogelijk om de prijzen na enkele maanden scherp omhoog te gooien? Bij zulke addertjes onder het gras is bij je huidige energieleverancier blijven meestal de beste oplossing. 

Verduurzaam het bedrijf

 

Zolang je je bedrijf niet verduurzaamt, zal je altijd te maken krijgen met fluctuerende energieprijzen. Het ene bedrijf wordt momenteel dan ook harder geraakt dan het andere. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die over zonnepanelen beschikken. Zij zullen minder last hebben van de stijgende energieprijzen dan bedrijven die dit niet hebben en volledig vertrouwen op fossiele grondstoffen. 

Bedenk daarom goed of dit wellicht een investering voor de lange termijn waard is. We weten inmiddels allemaal dat Nederland uiteindelijk volledig van het gas af wilt komen. Dat betekent al dat veel van ons zelfvoorzienend zullen gaan leven. Waarom zou je dan niet nu al een eerste stap in die richting zetten? Dit is even een investering, maar levert op de lange termijn weer enorm veel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *