Onbetaalde rekeningen innen bij particulieren? Let hierop!

Als ondernemer heb je vast al eens een incassobureau ingehuurd omdat een andere onderneming jouw rekening niet had betaald. Of wie weet heb je het destijds zelf afgehandeld. Particulieren die je niet terugbetalen, zijn echter heel andere koek. Er geldt ook een volledig andere wet- en regelgeving, dus het is belangrijk dat jij én het incassobureau waarmee je al dan niet samenwerkt weet wat kan en mag. 

Waar moet jij op letten?

Goed om te weten: in tegenstelling tot bij bedrijven, mag je niet direct incassokosten in rekening brengen als een rekening niet wordt betaald. Het is belangrijk om eerst voldoende herinneringen en aanmaningen te versturen, vóór je de volgende stap zet en samenwerkt met een incassobureau. 

Hoe kies je een goed incassobureau?

Ook goed om rekening mee te houden: niet elk incassobureau heeft ervaring met particulieren. Kijk dus zeker of hun website ‘incassobureau voor particulieren’ en of je in Google of Trustpilot reviews kunt vinden die dit ondersteunen. 

Nadat jij de verplichte herinneringen en de aanmaning hebt gestuurd, kan het incassobureau echt stappen zetten. Dan wordt de particulier in gebreke gesteld, waarna het traject wordt gestart. Dan is het ook toegestaan om incassokosten in rekening te brengen. Een goed incassobureau weet dat dit soort trajecten lastig kan zijn, zeker als de particulier veel schulden heeft of in een financieel lastige situatie zit. Daarom gaan goede incassobureaus je adviseren wat de mogelijkheden zijn en/of ze je kunnen helpen. 

Mocht je op zoek gaan naar een incassobureau, raden we je altijd aan om goed de reviews te checken. Wees hier kritisch in – fake reviews bestaan ook. 

Wist je trouwens dat in Nederland iedereen een incassobureau openen? Raar maar waar! Je wil natuurlijk niet in zee gaan met iemand die geen ervaring heeft of geen rechtenopleiding heeft gevolgd! Voor je je krabbel zet onder een contract, raden wij je dus aan om altijd kritisch te kijken naar de ‘over ons’-pagina. Check of de personen een ‘mr.’ voor hun naam hebben – het teken van een rechtenopleiding!- en bekijk desnoods hun LinkedIn-pagina’s om hier zeker van te zijn. Zo weet je dat het goed zit. Ook kan het interessant zijn om rond te vragen in je netwerk naar ervaringen met incassobureaus. Als ondernemer ken je vast nog ondernemers en die kunnen je waarschijnlijk incassobureaus aan- of afraden. 

Veel succes met het innen van jouw onbetaalde rekeningen! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *