Ondersteuning voor harde werkers in de zorg

De zorgsector heeft de afgelopen jaren een grote klap gekregen, voornamelijk door COVID-19. Zorginstellingen kwamen onder zware druk te staan door het aantal nieuwe opnames en aanmeldingen. Er moest noodgedwongen minder intensieve en aandachtige zorg worden geboden om te garanderen dat alle patiënten in aanmerking kwamen om in ieder geval een beetje zorg te ontvangen. De maanden dat COVIS-19 piekte, hebben de werkdruk die zorgmedewerkers op een dagelijkse basis ervaren aan het licht gebracht. Er is vastgesteld dat zorginstellingen moeten uitbreiden, zowel in ruimte als in aantal medewerkers dat er werkzaam is. Dit is echter niet altijd mogelijk, waardoor er gezocht moet worden naar andere mogelijkheden. Om kwalitatieve zorg hoog te houden, kunnen robots in de zorg worden ingezet. 

 

Voordelen van robots in de zorg

De beste zorg wordt uiteraard geleverd door specialisten. Dit betekent echter niet dat robots geen rol kunnen spelen in het ondersteunen van deze specialisten. Zo kunnen robots in de ouderenzorg helpen bij het serveren van maaltijden aan bewoners. Ook het ophalen van het wasgoed kan geautomatiseerd worden. In ziekenhuizen ziet deze ondersteuning er een beetje hetzelfde uit. Robots kunnen zich zelfstandig naar diverse verdiepingen verplaatsen wanneer zij hier nodig zijn. Medicatie, beddengoed en andere benodigdheden kunnen op deze manier snel en eenvoudig rond bezorgd worden. Door middel van spraakbesturing is het mogelijk om de robots opdrachten toe te wijzen die zij vervolgens uitvoeren. Overige voordelen zijn bijvoorbeeld dat de robots geen vrije dagen hebben en onafgebroken kunnen blijven werken. Ondersteuning kan daardoor tijdens zowel dag- als nachtdiensten geboden worden. 

 

Op welke manier kunnen robots in de zorg worden ingezet?

Er zijn ontzettend veel manieren waarop robots in de zorg kunnen worden ingezet. Het rondbrengen van materialen en medicatie is slechts één van deze voordelen. Ontvangen van bezoekers en ze voorzien van informatie, ouderen helpen herinneren aan het innemen van medicatie en zelfs het fysiek ondersteunen van mensen die moeite hebben met de mobiliteit zijn andere manieren waarop deze slimme uitvindingen kunnen worden ingezet. Veel zorgvragers geven aan het fijner te vinden om een zorgverlener te hebben waarmee zij op een dieper level kunnen communiceren. Gelukkig kunnen robots in de zorg de werkdruk voor zorgmedewerkers wel wat laten minderen, waardoor zij de kans krijgen patiënten de kwalitatieve zorg te bieden die zij verdienen en nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *