Regelmatig oordopjes nodig? Laat je gehoorbescherming op maat maken

Er zijn vele redenen te bedenken waarom gehoorbescherming op maat een goed idee is. Als jij bijvoorbeeld veel klust, als je partner snurkt, als je regelmatig concerten bezoekt of als je aan schietsport doet, dan gebruik je mogelijk al oordopjes om je gehoor te beschermen of je slaaprust te verbeteren. Maar deze oordopjes zitten niet altijd even lekker, ze sluiten te veel geluiden af of ze passen slecht. Gehoorbescherming op maat wordt voor jouw oren gemaakt en dat met jouw situatie in het achterhoofd. Je bepaalt zelf wat je wel en niet kunt horen en dat met gehoorbescherming die perfect past.

Wanneer is gehoorbescherming op maat een goed idee?

Gehoorbeschadiging begint op te treden bij een volume van 80 dB. En in eerste instantie merk je daar niets van. Lawaaislechthorendheid begint pas op een latere leeftijd en dan is het al te laat. Daarom is het zaak je oren nu te beschermen, zodat je er op de lange termijn zoveel mogelijk aan hebt. Gehoorbescherming op maat is in veel situaties een goed idee en hier vind je slechts enkele voorbeelden.

  • Volgens de Arbo moet jouw werkgever je van gehoorbescherming voorzien als de gemiddelde dagdosis hoger is dan 85 dB. Is dit bij jou niet het geval, maar word je wel veel blootgesteld aan harde geluiden, dan kun je deze met gehoorbescherming op maat aanzienlijk zachter maken terwijl je je collega’s nog gewoon kunt horen.
  • Gehoorbescherming op maat maakt jou het leven aanzienlijk gemakkelijker. Misschien ben je bijvoorbeeld het gesnurk van je partner zat, maar wil je zoon of dochter nog wel kunnen horen ’s nachts. Houd je van zwemmen of motorrijden, dan is gehoorbescherming op maat ook een goede oplossing.
  • Misschien beoefen je zelf een hobby waardoor je veel aan harde geluiden wordt blootgesteld. Denk dan aan de apparaten van een doe-het-zelver, het pistool van iemand die aan schietsport doet of iemand die graag naar concerten gaat. Je gehoorbescherming is dan je eigen verantwoordelijkheid.

De voordelen van op maat gemaakte gehoorbescherming

Gehoorbescherming op maat heeft vele voordelen, vooral als je op dit moment al regelmatig oordopjes gebruikt. Je zal merken dat je op maat gemaakte oorbeschermers veel beter zitten, nauwelijks opvallen (of juist wel) en alleen de geluiden filteren die je wilt laten filteren. De oordopjes gaan gemakkelijk 2 jaar mee en uiteindelijk is gehoorbescherming op maat dus vaak een goedkopere oplossing. Je voelt nauwelijks dat je je gehoorbescherming draagt en ze hinderen je niet tijdens je dagelijkse bezigheden of je nachtrust.

Bescherm jouw oren ook

Het is dus in ieder geval geen slecht idee om eens bij een gehoorspecialist langs te gaan en jouw behoeften te bespreken. Zij kunnen je exact vertellen welke filters er kunnen worden gebruikt en op die manier jouw gehoorbescherming afstellen op je situatie. Je kunt complete afdichting vragen, maar ook voor demping met spraakverstaanbaarheid, bijvoorbeeld. Je oren zijn gevoelige en bijzonder belangrijke orgaanstelsels die je niet op het spel wilt zetten. Zorg daarom voor gepaste bescherming, wat ook je reden. Je zal hier op latere leeftijd dankbaar voor zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *