Steeds meer worden er schenkingen gedaan aan kinderen, en dat is niet gek. Nu we leven in een tijd waarin alles steeds duurder wordt, van huizen tot boodschappen en benzine tot studeren, zien meer en meer ouders noodzaak in het leveren van een financiële bijdrage aan hun kind. In de meeste gevallen wordt een schenking privé gedaan, maar sommige ondernemers kiezen ervoor een schenking vanuit hun onderneming te regelen. Dit mag, maar er zitten wel regels aan verbonden. Hoe dat precies allemaal zit, lees je hier.
Voordelen van een schenking
Er kunnen verschillende redenen zijn om een schenking aan je kind of kinderen te realiseren. Het kan zijn dat je hen wil helpen met een financieel opstapje – we weten immers allemaal dat studeren, een huis kopen of huren of trouwen geen goedkope dingen zijn. Een bijdrage leveren aan het leven van je kind kan fijn zijn voor een ouder. Maar ook voor jezelf kan een schenking prettig zijn.
Wanneer je namelijk vermogen overhevelt, bespaar je op vermogensbelasting. Dit zorgt ervoor dat er na je overlijden minder erfbelasting hoeft worden betaald op jou vermogen. Dat is natuurlijk best logisch: jij verliest een stuk van je eigen vermogen, dus je totale vermogen gaat omlaag. Het totale bedrag aan erfbelasting zal dan dus ook omlaag gaan. Veel mensen vinden het bovendien een prettig idee dat het geld dan bij familie terecht komt, en niet bij de Belastingdienst.
Schenken vanuit een BV
Er bestaat ook de optie een schenking te doen vanuit je BV. Iemand kan hier voor kiezen wanneer zij een dergelijk bedrag niet tot hun privé-beschikking hebben, maar wel in hun BV hebben. Het is echter wel slim hier van tevoren even goed over na te denken. Wanneer er geld uit een BV gehaald wordt, moet er namelijk 25 procent aan heffingen worden betaald. Wil je bijvoorbeeld 7.500 euro schenken, moet er 10.000 euro uit de kas van de BV worden gehaald. Het is dus een dure optie om te schenken vanuit onderneming.
Rechtstreeks schenken gaat ook niet zo makkelijk: een schenking door een BV wordt gezien als een uitdeling en wordt dus ook zwaar belast met aanmerkelijkbelangheffing. De ontvanger zal dus niet zo’n groot deel van het originele bedrag toegekend krijgen. Je kunt je afvragen of het dan voor jou als gever ook zin heeft.
Wel of niet doen?
Een bedrag schenken aan je kind of kleinkind is op termijn dus een goede investering. Niet alleen help je je naaste door een financieel steuntje in de rug te bieden, het kan je erfgenamen ook schelen in erfbelasting. Dit komt omdat jou vermogen vermindert wanneer jij een schenking doet.
Als jij vanuit een BV schenkt, zitten er een aantal haken en ogen aan het proces. Wet- en regelgeving maakt een directe schenking niet heel voordelig voor de ontvanger én de schenker. Zorg er dus wel altijd voor dat je van tevoren even goed nadenkt over je keuzes, en eventueel in contact komt met een professional. Laat je goed adviseren over de opties die je hebt.
Bedankt voor het delen van deze informatie over schenken vanuit een onderneming. Ik kan mij voorstellen dat meerdere mensen hier vragen over hebben. Goed om te weten welke percentages er afgedragen moeten worden wanneer er vanuit een BV geschonken wordt.