Thuiswerken

Thuiswerken: Wat levert het nu op?

Thuiswerken is anno 2019 niet nieuw, maar wordt steeds populairder. Het is natuurlijk een stuk prettiger wakker worden wanneer je na de eerste kop koffie en de krant meteen aan het werk kan gaan en niet meer in de files hoeft te staan, op de trein moet wachten of door weer en wind op de fiets de kou moet trotseren. Er zitten naast het verkeer nog meer voordelen aan thuiswerken. Maar er kleven ook nadelen aan het thuiswerken. Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Opkomst van ‘Het Nieuwe Werken’

In 2009 is het initiatief Het Nieuwe Werken gestart waarmee het thuiswerken door de jaren heen steeds meer aan populariteit gewonnen heeft. Zeker ook omdat de technologie niet stilgezeten heeft en door de jaren heen alsmaar beter is geworden. Denk hierbij aan online werkplekken, cloud opslag en VastMobiel telefonie integraties. Een goed voorbeeld is de digitale factuurverwerking wat voor veel bedrijven en administratieve werknemers een zegen is. Hierdoor heeft een klant niet eens meer door dat je op een andere plek dan kantoor aan het werk bent.

Medewerkers hebben, tot een bepaalde, hoogte meer vrijheid en flexibiliteit op te bepalen waar en wanneer zij werken. Uit onderzoek is gebleken dat zij hierdoor meer gemotiveerd zijn en meer plezier uit hun werk halen.

Het thuiswerken is natuurlijk niet voor elk beroep weggelegd. In veel sectoren, zeker in de fysiek zware sectoren, is dit niet mogelijk. Denk aan de bouw, gezondheidszorg of industriële sector.

Thuiswerken vanuit werknemers perspectief

Het grote voordeel voor werknemers is natuurlijk de reistijd. De problemen op de weg en het openbaar vervoer worden vermeden waardoor je sneller aan de slag kan gaan. Ook worden de (telefoon) gesprekken van (luidruchtige) collega’s vaak als vervelend ervaren. Thuis heb je daar geen last van en kan de werknemer zich beter concentreren. En ook het indelen van de eigen tijd wordt als een groot pluspunt ervaren. Zelf bepalen wanneer je start, wanneer je met pauze gaat en wanneer je dag eindigt.

Maar hierin schuilt ook het grote gevaar. Niet iedereen kan goed met deze vrijheid omgaan waardoor mensen makkelijker privézaken oppakken. Even de was aanzetten, de hond uitlaten of de planten water geven. Ook kunnen werknemers de binding met het bedrijf en collega’s verliezen door het weinige contact en updates die binnen een bedrijf gaande zijn. Ook vergaderen wordt als lastig ervaren. Al zijn daar tegenwoordig zéér goede oplossingen voor. Middels video conferencing is het tegenwoordig heel gemakkelijk om met één collega te overleggen of juist een team-meeting bij te wonen.

Thuiswerken vanuit werkgevers perspectief

Ook vanuit het oogpunt van de werkgever zitten er zowel voor- als nadelen vast aan het thuiswerken. Voordeel is natuurlijk dat de werknemer productiever is voor de organisatie. Uiteindelijk wil een bedrijf meer resultaat boeken. Daarnaast kan er ook flink op de kosten bespaard worden. Uiteraard scheelt dit flink in de reiskosten die uitbetaald worden. Maar ook het aantal ruimte op kantoor is minder van belang. Dat betekent dat er misschien wel naar een kleiner pand uitgekeken kan worden, met alle kostenbesparingen van dien. Last but not least melden werknemers zich minder snel ziek.

Toch is het vaak voor werkgevers moeilijk om werknemers de vrijheid te geven en thuis te laten werken. Werkgevers hebben vaak een controledrang. Werknemers zijn vanuit huis nu eenmaal moeilijker te controleren. Ook zijn ze vaak wat lastiger te bereiken. Dit kan natuurlijk komen doordat werknemers hun eigen tijd indelen. Misschien starten ze wel pas om 10:00 en werken ze door tot 19:00. Dan is het lastig om om 09:00 een vergadering in te plannen.

Daarnaast wordt vaak vergeten door werkgevers dat ze per wet verplicht zijn om ervoor te zorgen dat werknemers ook daadwerkelijk een goede werkplek tot hun beschikking hebben. Dus als werknemers thuis aan de slag gaat, zal de werkgever voor de kosten van een goede werkplek op moeten draaien. Hier zijn vanuit de Belastingdienst wel enkele zaken vergoed krijgen. Echter zitten daar een aantal voorwaarden aan. Goed om deze eens door te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *