Tips om op verantwoorde wijze een ZZP hypotheek af te sluiten

Banken die hypotheken verstreken zijn altijd kritisch op aanvragen bij een ZZP hypotheek. Dat komt omdat het inkomen van ZZP’ers niet stabiel zijn en per maand verschilt. Daardoor loopt een ZZP’er meer financieel risico dan iemand in loondienst. Daarnaast zijn veel ZZP’ers niet verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. ZZP’ers hebben geen vast inkomen en financiële zekerheid inbouwen bij het kopen van een huis is niet een overbodige luxe. Zit het financieel even niet mee dan wil je je niet gelijk zorgen maken over dat je de hypotheeklasten niet kunt betalen. Een aantal tips om op een verantwoorde wijze als ZZP hypotheek af te sluiten.

Zorg altijd voor een financieringsvoorbehoud bij ZZP hypotheek

Bij een verkoopovereenkomst is het altijd verstandig om een financieringsvoorbehoud op te nemen. Met zo’n voorbehoud kun je onder de koop uit als je je hypotheek uiteindelijk toch niet rond krijgt. Bij een financieringsvoorbehoud is het verstandig om een termijn van minstens 6 tot 8 weken aan te houden voor de aanvraag van de hypotheek. Dat komt omdat het bij elkaar verzamelen van alle documenten en de wachttijd bij de bank meer tijd kost dan je in eerste instantie zou denken. Daarnaast kan de beoordeling van het ZZP hypotheek inkomen veel tijd kosten.

De hypotheekrente kan misschien omlaag

Verstrekkers van hypotheken rekenen een opslag op de rente van de hypotheek als deze bijna gelijk of gelijk is aan de waarde van het huis. Dit noemt men het risico opslag of rente opslag. Sluit je een NHG hypotheek af dan is er geen rente opslag van toepassing. Heb je een deel van de hypotheek afgelost of is de woning meer waard geworden dan verandert de verhouding tussen de waarde van de woning en hypotheek. Daardoor kom je in een lagere risicoklasse. In dit geval kan de rente opslag omlaag gaan over zelfs helemaal komen te vervallen. En dat betekent dat ook je maandlasten omlaag gaan.

Een NHG hypotheek biedt een stukje zekerheid

Ben je minimaal één jaar bezig als ZZP’er dan kom je in aanmerking voor een NHG hypotheek. Dit is een speciale hypotheek, want je loopt er minder risico door. Dat komt omdat een NHG hypotheek de terugbetaling van de restschuld garandeert als je dat door omstandigheden zelf niet meer kunt terugbetalen. Overigens zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden bij het aanvragen van een NHG hypotheek. Je hebt tenminste bij zo’n aanvraag een inkomensverklaring ondernemer nodig.

 

Kijk voor meer informatie op de website van FinaForte.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *