Uitvaartverzekering en eigen bedrijf

Het is in alle gevallen verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten, of je nou een eigen bedrijf hebt of niet. Zo voorkom je namelijk dat je de nabestaanden opzadelt met de rekening van je uitvaart, een rekening die hoog op kan lopen. Voor mensen met een eigen bedrijf komt daar nog een belangrijk aspect bij.

Regel de zaken rondom de uitvaart in een vroegtijdig stadium
Het is verstandig om vroegtijdig alles rondom je uitvaart te regelen, hoe ongemakkelijk je dat ook vindt. Zeker als je een eigen bedrijf is, is dat zeer verstandig. Bij de uitvaartverzekering namelijk, kun je in een testament beschrijven wat er na jouw overlijden met het bedrijf moet gebeuren. Op die manier heb je meteen alles rondom jouw overlijden, de uitvaart én de toekomst van je bedrijf vastgelegd. Het is een kwestie van even goed vergelijken welke verzekeraar perfect bij jouw wensen aansluit. Maar daar kom je wel uit.

Wettelijke regeling
Doe je dit niet en leg je niets vast bij je uitvaartverzekering, dan wordt de wettelijke regeling van kracht. Dan zullen in eerste instantie je echtgenoot of partner en de kinderen automatisch eigenaar worden van jouw bedrijf. Is er geen echtgenoot en zijn er ook geen kinderen? Dan worden je ouders, broers of zussen automatisch eigenaar van jouw bedrijf. De ouders krijgen in dat geval tenminste een kwart en de kinderen van de broers en zussen erven door plaatsvervulling als de broers en zussen zijn overleden. Is er sprake van halfbroers en halfzussen dan krijgen die de helft van een broer en zus.

Uitvaartverzorger doet aangifte van overlijden
Heb je een uitvaartverzekering afgesloten, dan zal de uitvaartverzorger doorgaans aangifte van overlijden doen bij de gemeente. Het is goed te weten dat de gegevens die je doorspeelt aan de gemeente meteen doorgespeeld worden naar de Belastingdienst en ook de Kamer van Koophandel. Het regelen van uitvaartverzekeringen of begrafenisverzekeringen is buitengewoon verstandig als je een eigen zaak hebt. Nu nog heeft 70 procent van de Nederlanders een dergelijke verzekering en eigenlijk is dat te weinig. Je wilt vast niet dat jouw familie straks jou uitvaart moet regelen en dat het ze zelf heel veel geld kost. Daarnaast krijgen ze ook nog eens jouw bedrijf in handen en krijgen ze te maken met belastingzaken, lopende rekeningen facturen en de administratie. Zoveel kunnen ze emotioneel niet aan. Dat mag je ze simpelweg niet aandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *