Waar komt betonrot vandaan?

Als je vermoeden hebt van betonrot dat te herkennen is aan roodbruine vlekken en zichtbare roest van betronijzer,dan is het voor de veiligheid  noodzakelijk om betonrot te herstellen. Na langere tijd begint het te scheuren en af te brokkelen. Betonrot kan ook in jouw bedrijf aanwezig zijn. Misschien heb je het niet eens door. Daarom is het belangrijk om zo nu en dan een controle uit te voeren. Daarnaast wil je ook geen schimmel in je pand hebben, vooral niet als je een bouwmarkt of meubelzaak bezit. Denk eens aan alle bezoekers die je krijgt per dag. Wat zullen die denken bij het zien van schimmel of betonrot? Betonrot ontstaat voornamelijk door chloride of koolstofdioxide. Chloride zijn zouten en komen daarom veel voor in omgevingen waar veel zout aanwezig is. Betonrot kan ook ontstaan als de hoeveelheid verhardingsversneller wordt overschreden in bepaalde betonsoorten.  Je kunt met een Permacon behandeling betonrot tegengaan. Het is van cruciaal belang dat je tijdig actie onderneemt, want hoe langer je wacht, hoe duurder een behandeling wordt. Zoek het beste betonreparatiebedrijf, zodat zij kunnen nakijken en/of herstellen wanneer nodig is.

Wat is betonrot?

Betonrot is niets meer dan een beton beschadiging. Het komt vaak voor bij oude gebouwde huizen en/of bedrijfspanden. Het hoeven niet per se oude gebouwen te zijn. Zodra je roest opmerkt moet je ingrijpen. Roest is de vijand in je pand. Vroeger was calciumchloride nog toegestaan om het beton sneller te laten harden. Het is geen vraag meer of calciumchloride gebruikt mag worden, het is niet voor niets ‘afgeschaft’. Het is ook zo dat het beton zelf niet rot, maar omdat het staal wat in het beton zit kan roesten, zet het staal zich uit zodat er meer ruimte voor vocht en roest kan komen. Zodra het staal zich uit zet begint het proces van afbrokkelen en wordt het omliggende beton weggedrukt. Wanneer het zichtbaar begint te worden, moet je het betonrot herstellen.

Herstellen van betonrot

Het is mogelijk om je beton gezond en veilig te onderhouden door het regelmatig te controleren. De enige manier om roestend wapeningsstaal te herstellen is door het beton weg te hakken tot achter de roestende bewapening. Na het behandelen en ontroesten moet het beton opnieuw gestort worden. Houdt er rekening mee dat je het betonrot niet zelf kunt herstellen, daarvoor heb je een betonhersteller of metselaar nodig. Er zijn drie manieren om het betonrot te behandelen, en dat zijn: stofarm schuren, stofvrij stralen en stofarm frezen. De kosten verschillen per bedrijf, maar een uurtarief van 30 tot 60 euro is niet geheel ongebruikelijk. Het hoeft niet duur te zijn, maar er wordt ook gekeken naar de grootte van de schade en hoelang de reparatie eventueel zou kunnen duren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *