Waarom je beter kunt beleggen dan sparen.

Tijden veranderen razendsnel, de tijd waarin je leerde om geld te sparen voor later is niet meer. Ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op een de industrie volgt. Een van die ontwikkelingen is hoe we met geld omgaan en ons monetaire systeem. Contant geld verdwijnt en digitale valuta’s zoals cryptocurrencies worden steeds populairder. Als ondernemer wil je niet dat je hard verdiende geld op de bank staat en elk jaar snel in waarde daalt. Daarom leggen we je in dit blog uit waarom het beter is om te beleggen dan sparen. Wellicht interesseert onze tips voor een financieel gezond jaar je ook.

Het oude monetaire systeem werkt niet meer.

Banken en overheden willen er nog niet graag aan geloven omdat ze zo de controle verliezen op jouw geld en uitgaven. Omdat we in een tijd leven waarin het oude systeem niet meer werkt komen we steeds vaker voor problemen te staan. Met als voorbeelden de economische crisis van 2008, en de huidige recessie.

Kwantitatieve versoepeling (Quantitative Easing).

In 2008 hebben banken en overheden bedacht om economieën te gaan manipuleren door deze in stand te houden met het bijdrukken van geld. Iets wat op de lange termijn ontzettend veel problemen gaat opleveren en zorgt voor een mega inflatie en devaluatie van jouw euro of dollar.

In 2008 werd dit nog gezien als een tijdelijke oplossing om de economie te stimuleren, maar inmiddels wordt er ook in deze crisis van 2020 een aanzienlijk bedrag bij gemaakt waardoor er de aankomende jaren een grote prijsinflatie zal plaatsvinden en geld minder waard wordt. Hiermee verdwijnt het vertrouwen in de overheden, banken en in geld en worden bijvoorbeeld digitale valuta’s zoals Bitcoin, en of Ethereum steeds populairder.

Beleggen het nieuwe sparen.

Wat ook populairder wordt is beleggen op de aandelenmarkt, en hierboven is precies de reden waarom beleggen beter is dan sparen. Door de inflatie kan jouw gespaarde geld over 20 jaar zomaar 50% minder waard zijn. Althans je kunt er de helft minder mee kopen dan nu. 100.000 euro zal altijd 100.000 blijven. Maar wat je er mee kunt kopen hangt dus helemaal af van de prijsinflatie.

Prijsinflatie en populaire beleggingen.

Veel mensen kiezen daarom voor beleggen in populaire aandelen en indexfondsen zoals de S&P 500 die de zich heeft bewezen als een goede investering. Daarnaast zijn er tal van andere slimme investeringen waarin je je geld beter kunt beleggen voor een goed rendement zodat je over 20 jaar meer geld hebt en meer kunt kopen dan wanneer je zou sparen.

Leren beleggen voor beginners.

Beleggen is voor veel mensen nog altijd iets te ver en lijkt het heel moeilijk. Maar niets is minder waar, iedereen kan het leren en zijn er verschillende apps te vinden die je zo kunt installeren op je telefoon om vandaag nog je eerste belegging te doen. Denk hierbij aan DEGIRO, of een belegging via je eigen bank.

Omdat beleggen populairder dan ooit is zijn ook de cursussen beleggen erg in trek. Veel mensen kiezen ervoor om een cursus te volgen om zo de basics van het beleggen te leren en geen beginnersfouten te maken. Op deze site kun je een mooi overzicht vinden van meerdere cursussen leren beleggen voor beginners en vandaag nog starten met leren beleggen.

Slim beleggen, voor een mooie oude dag.

Er zijn geen garanties wat betreft de economie en je beleggingen. Beleg daarom slim. Dit is geen beleggingsadvies maar wel het advies om een cursus te volgen als je echt wilt beleggen. Waarin je dit doet is je eigen keuze, doe daarom goed onderzoek naar bedrijven waarin je wilt investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *