Wat te doen bij een zieke werknemer

Als werkgever wil je zo min mogelijk te maken hebben met werknemers die langdurig ziek worden. Natuurlijk kun je dit van tevoren niet bepalen en kan het iedereen overkomen. Iedere werkgever heeft per jaar een aantal zieke werknemers. Vaak is dit van korte duur en heb je er als bedrijf niet veel last van. Ook wil je dit zo veel mogelijk tegenhouden. Toch kan het gebeuren dat er een werknemer langdurig ziek wordt. Hoe ga je hier als werkgever zo goed mee om voor zowel je werknemer als voor je bedrijf? 

    1. Weten wat je plichten zijn 

In de wet verbetering poortwachter kun je precies lezen wat je als werkgever en werknemer moet doen in de eerste twee ziektejaren. Als werkgever en werknemer ben je beide verantwoordelijk voor reintegratie. Beschik je niet over de juiste kennis hiervoor? Dan kun je online zoeken op reintegratietweedespoor om een organisatie te vinden die jou hierbij kan helpen. Het is vaak een lastig en langdurig proces en je wilt hier het liefst geen fouten maken. 

    1. Je werknemer helpen

Soms is reintegratie binnen het huidige bedrijf niet meer mogelijk. Je oude werknemer is inmiddels beter, maar kan niet meer het werk doen wat hij of zij voorheen deed. Hierdoor kan je werknemer niet meer terug bij jou. Wel kun je je werknemer helpen om toch snel weer aan een baan te komen die wel geschikt is. Allereerst kijk je natuurlijk of er binnen het bedrijf mogelijk is een andere functie te krijgen of een nieuwe functie op te zetten. Nog een manier om te helpen is door je werknemer aan te melden bij een uitzendbureau zoals bijvoorbeeld uitzendbureau Rotterdam

    1. Problemen ontdekken

Helaas komt het ook voor dat iemand niet echt ziek is en dat er sprake is van fraude. Het is belangrijk dat je direct actie onderneemt wanneer je het vermoeden hebt dat er iets anders aan de hand is. Het is handig om altijd ook contact op te nemen met een expert. Hij of zij kan jou precies vertellen welke stappen je kunt volgen en wat je allemaal wel en niet mag doen om dit te achterhalen. Bij dit proces volgt vrijwel altijd een langdurige rechtszaak en hiervoor dient eerst het juiste onderzoek uitgevoerd te worden. Alleen met het juiste onderzoek kun je genoeg bewijs vinden die je kunt gebruiken tegen je werknemer. Om dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk dat je bij nieuwe werknemers altijd duidelijk vermeld wat te gevolgen zijn en welke vervolgstappen er genomen worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *