Welke printer past bij mij?

Je hebt tegenwoordig heel veel verschillende printers, helaas gebruiken niet alle printers dezelfde inkt. Het is wel belangrijk om te weten welke inkt of toner je nodig hebt voor jouw printer. Elke soort inkt heeft weer zijn eigen voordeel en nadeel. Wanneer je een printer koopt is het dus ook handig om eerst te kijken welk soort inkt het beste bij jou behoefte past.

Laserprinters

Laserprinter gebruiken toners. Toners bevatten geen inkt maar heel fijn poeder. De laserprinter lasert met een elektrisch geladen printer drum de poeder op het papier. Je koopt de toners per kleur. De kleuren waarin toners verkrijgbaar zijn, zijn geel, cyaan, magenta en zwart. Toners gaan langer mee dan cartridges maar zijn wel duurder. Laserprinters zijn wat duurder in de aanschaf en kunnen minder goed mooie foto’s uitprinten. De toners zijn echter wel goedkoper dan de inktcartridges.

Inkjetprinter

Inkjetprinters gebruiken inktcartridges, deze bevatten zoals de naam al zou vermoeden vloeibare inkt. De printkop van de inkjetprinter spuit het inkt op papier. Als je in kleur wilt printen heb je 2 tot 9 cartridges nodig. Wanneer je alleen in zwart-wit wilt printen heb je maar 1 cartridge nodig, een zwarte. Inkjetprinters zijn vooral goedkoop in de aanschaf en kunnen goed printen in kleur. Bij inkjetprinters heb je ook nog de keuze tussen standaard cartridges en XL cartridges. Wanneer je niet veel print kan je beter voor de standaard cartridges gaan, de kans is dan kleiner dat de sponsen uitdrogen voordat de inkt op is. Als je veel print kan je echter beter voor de XL cartridges gaan. De XL cartridges zijn in verhouding altijd goedkoper dan de kleinere variant. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om de zwarte cartridge in de XL variant te kopen en de andere kleuren in normale grote. Zwart wordt natuurlijk ook het meest gebruikt.

Printers met inktreservoir

Printers met inktreservoirs gebruiken inktflesjes. Deze printers werken bijna hetzelfde als de inkjetprinters. Het enige verschil is dat deze printers een reservoir hebben waar je de inkt in spuit, in plaats van cartridges. Het voordeel van een reservoir is dat deze langer mee gaat dan een cartridge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *