Zo stap je in 2021 over naar een andere zorgverzekeraar

12 november was de laatste dag dat zorgverzekeraars hun premies voor 2021 bekend konden maken. Vanaf dat moment kon je beginnen met zorgverzekeringen vergelijken, hier heb je tot 31 december 00.00 de tijd voor. Op basis van vergelijkingen kan je een besluit maken of je wilt blijven bij je huidige zorgverzekeraar of dat je wilt overstappen. Het vergelijken lijkt misschien ingewikkelder dan dat je denkt. Hieronder vind je een aantal stappen die je moet doorlopen om de beste keuze te kunnen maken.

Het stappenplan

Om te beginnen moet je eerst weten wat voor zorgverzekering je nu hebt. Welke premie betaal je? Wat voor eigen risico heb je? Wat wordt er gedekt en wat niet? Zodra je dit op een rijtje hebt, heb je een juiste basis voor je keuze.

Basis- en aanvullende verzekering

Na deze stap volgt een lastige stap. Je weet namelijk niet wat de toekomst je gaat brengen. De overheid heeft een basispakket vastgesteld die iedereen moet verzekeren. Dit is een basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de huisarts, medicijnen en eventuele ziekenhuisbehandelingen. Naast een basisverzekering kan je kiezen voor een aanvullende verzekering. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, psychologische hulp en tandartskosten. Je moet dus serieus nadenken over wat je wilt verzekeren en wat niet. Natuurlijk hoeft niet alles verzekerd te worden. Sommige behandelingen zijn goedkoper om los te betalen.

Eigen risico

De derde stap is het eigen risico. De eerste €385 van jouw zorgkosten moet je zelf betalen. Ook hier zijn uitzonderingen. Daarnaast kan je je eigen risico ook verhogen. Wanneer je hebt besloten hoe hoog je eigen risico wordt en wat er gedekt wordt ben je klaar om zorgverzekeringen te gaan vergelijken. Hiervoor kan je de zorgvergelijker raadplegen. Met de zorgvergelijker ben je zeker van de voordeligste zorg. Stap voor 31 december over en besteed het bespaarde geld aan iets anders.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *