Zorg als ondernemer zelf voor je grafische vormgeving!

Kleine zelfstandigen en het MKB moeten een beslissing nemen of zaken als folders, brochures en de vormgeving, bouw en onderhoud van hun website worden uitbesteed of in eigen hand worden gehouden. Als dit herkenbaar voor je is, lees je in dit artikel enkele belangrijke overwegingen. Zoals de vraag waar je terecht kunt als je alles uit kostenoverwegingen in eigen hand wilt houden en de nodige grafische en websitekennis via een (parttime) opleiding in huis haalt.

Drukwerk en website zelf doen of uitbesteden?

Afhankelijk van jouw specifieke situatie als kleine zelfstandige of MKB-er zul je moeten beslissen of je specialismen als grafische vormgeving, boekhouden en marketing zo veel mogelijk zelf wilt doen of beter kan uitbesteden. Grafisch ontwerp is bij voorkeur een specialisme dat je als kleine ondernemer voor eigen rekening kan nemen. Dit hangt niet alleen van je budget af maar ook of je een starter bent en intrinsiek gemotiveerd. Een professionele grafische uitstraling is een van de sleutels tot succes voor je business. Dus dit aspect kun je niet verwaarlozen door blind zelf je brochures te maken en je eigen website te bouwen. Wie kent niet de amateuristisch ogende websites van start-ups die alleen al door hun vormgeving en fout logo het vertrouwen beschamen.

Heb je meer dan voldoende middelen, dan is uitbesteden echt het overwegen waard. Voer dan wel kennismakingsgesprekken met minstens drie vormgevers of vormgevingsbureaus! Is er een klik? Valt de vormgeving binnen het budget? En wat valt er precies onder je wensen? Een nieuw logo en huisstijl? Briefpapier en enveloppen? Brochures of een poster? Kan het vormgevingsbureau ook zorg dragen voor je website en hebben zij ook verstand van SEO? Allemaal vragen die langzaam op hun plek vallen als je meerdere bureaus/vormgevers hebt gesproken en waarvan je offertes hebt aangevraagd.

Maar wat te doen als je slechte ervaringen hebt met vormgevers of vormgevingsbureaus? Of als je het liever helemaal zelf in de hand wilt houden. Moeite hebt om specifiek dit onderdeel uit handen te geven omdat je weet hoe belangrijk het is. Of als je budget tekort schiet. Dan is het volgen van een grafische opleiding of cursus het beste alternatief. Of zo’n opleiding door een van je medewerkers te laten doen.

De beste opleidingen en cursussen grafische vormgeving

Met een professionele grafische opleiding of cursus kan elke kleine zelfstandige en MKB-er binnen afzienbare tijd het verzorgen van folders en een gelikte website in eigen hand houden. Met de juiste begeleiding zijn er in het volwassenenonderwijs voldoende mogelijkheden. Onthoud wel dat grafische vormgeving een vak is en een vak leer je niet binnen één dag. Daarom speelt intrinsieke motivatie een belangrijke factor.

Zo zijn er cursussen die de principes van grafische vormgeving behandelen (denk aan typografie, kleurenleer en vlakverdeling). Tijdens deze cursussen krijg je antwoorden op vragen als: “Waarom is deze vormgeving aantrekkelijk en een andere vormgeving niet?” of “Welke kleur wordt door veel vrouwen aanbeden en door veel mannen verguisd?” (Het antwoord luidt ‘paars!’).

Software beheersing: ga op DTP-cursus

De softwareprogramma’s die ook moeten worden aangeleerd zijn gewoonlijk DTP-pakketten als Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator en bijvoorbeeld WordPress om je website te bouwen en te onderhouden. Dit zijn zeer uitgebreide programma’s die de gemiddelde zelfstandige veel frustraties kunnen bezorgen. Zelf aanleren is haast onmogelijk. Meestal duren deze pakketcursussen twee of drie volle dagen, maar er zijn ook avondopleidingen van 7 of 8 weken. Vergeet niet te zoeken op zogenaamde DTP-cursussen (Desktop Publishing), want dit vormt min of meer een combinatie van cursussen in Photoshop, InDesign èn Illustrator.

Jaaropleiding Grafische Vormgeving (Parttime)

Voor zelfstandigen en MKB-ers die hun website zelf willen bouwen en hun eigen drukwerk verzorgen, is er bij Grafische Cursussen te Amsterdam een parttime Jaaropleiding Grafische Vormgeving. In 36 avond- of ochtendlessen van 2,5 uur leer je dan zowel de principes van grafische vormgeving als de pakketten Photoshop, InDesign en Illustrator. Gedurende de verschillende blokken ontwikkel je een eigen professionele huisstijl inclusief logo, briefpapier, folders, posters etc. Maar ook WordPress wordt uitvoerig geleerd zodat je controle hebt over de bouw van een eigen website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *