Wat is een kennismigrant en wanneer mogen ze hier werken

Misschien heb je de term al wel eens voorbij zien komen: kennismigrant? Maar wat houdt dat precies in? En mag je als kennismigrant gewoon in Nederland komen werken, of zitten daar voorwaarden aan verbonden? Dat gaan we nu samen uitzoeken!

Wat is een kennismigrant?

Het simpele antwoordt luidt dat een kennismigrant een migrant is die een hoge opleiding heeft genoten. Hiermee worden theoretische opleidingen bedoeld zoals arts, leraar, IT’er of onderzoeker. Twijfel je of je hieronder valt, dan kan je altijd contact opnemen met de Rijksoverheid, de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), of de ambassade of overheidsinstantie van het land waarin je momenteel verblijft.

De meeste kennismigranten die in Nederland komen, vinden werk via een door het IND erkend referent. Een voorbeeld van zo’n referent is www.compasnl.com/. Dit zijn bedrijven die kennismigranten helpen om aan werk te komen en ondersteuning te krijgen in dit proces.

Voorwaarden van werken in Nederland

Bij kennismigranten wordt er onderscheid gemaakt tussen Europese en niet-Europese kennismigranten. De laatstgenoemde dient aan enkele voorwaarden te voldoen om naar Nederland te komen om er te kunnen werken. De eerste is natuurlijk de opleiding. Je dient, zoals eerder benoemd, hoog opgeleid te zijn, wil je als kennismigrant hier aan de slag gaan.

Daarnaast is het verplicht een werkgever te hebben die je naar Nederland haalt. Dit kan het beste vie een werkgever die een erkend referent is bij de IND. De aanvraag zal hierdoor door de IND behandeld worden. Let hierbij dus altijd op dat de werkgever geregistreerd staat in het Openbaar Register van Referenten. Staat de werkgever hier niet onder, dan zal het veel meer tijd en papierwerk kosten om je naar Nederland te krijgen.

Ben je een Europese kennismigrant, dan dien je net als de niet-Europese kennismigranten hoog opgeleid te zijn. Echter, in tegenstelling tot hen, heb je als Europese kennismigrant geen visum, of verblijfs- of werkvergunning nodig. Onder Europese landen verstaan we in dit geval de landen die lid zijn van de EU (Europese Unie), plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Let op: je hebt natuurlijk wél een geldig identiteitsbewijs nodig.

Niet-Europese kennismigranten: een checklist

Val je buiten de landen die we eerder genoemd hebben, dan val je dus onder de categorie ‘niet-Europese kennismigranten’. We vertelden al dat je als niet-Europese kennismigrant bij een door de IND erkend referent in dienst moet zijn, maar er is nog een korte checklist aan zaken die je dient te hebben om hier te komen werken. Dat zijn de volgende:

– Een verblijfsvergunning ‘niet-Europese kennismigranten’
– Een machtiging tot voorlopig verblijf (MMV); dit is een visum dat 90 dagen geldig is
– Een referent die hem naar Nederland haalt.

De werkgever in kwestie vraagt de MVV en verblijfsvergunning aan bij de IND. Dit kan door middel van een aanvraag TEV (aanvraag ‘Toegang en Verblijf’).

Kort samengevat

Om naar Nederland te komen om te werken, heeft een niet-Europese kennismigrant een diploma van hoge opleiding, verblijfsvergunning, visum en referent nodig. Een Europese kennismigrant hoeft enkel over een diploma van hoge opleiding en identiteitsbewijs te beschikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *