Hoe verminder je storingen en slijtage bij de machines in jouw bedrijf?

Vrijwel alle bedrijven maken vandaag de dag gebruik van machines om hun productie en werkefficiëntie te verhogen. In sommige bedrijven, denk bijvoorbeeld aan de veeteelt of fabrieken, ligt het aantal installaties uiteraard enorm hoog. En zoals iedere ondernemer weet is het onderhoud van deze installaties van essentieel belang. Door goed onderhoud kun je de kosten beperken. Daarnaast kan dit ook nog eens leiden tot een hogere efficiëntie in de productie. Het belang van het kopen van de juiste smeermiddelen en olie is dan ook erg groot.

Maar hoe verminder je storingen en slijtage binnen je bedrijf? Wat heb je nodig? Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf goed kan blijven draaien? Zonder dat deze telkens wordt gestoord door vervelende storingen en andere technische fouten? Wij zetten een aantal tips voor jou op een rijtje.

Het belang van kwalitatieve olie

Allereerst is het van groot belang dat de machines en installaties binnen het bedrijf goed verzorgd worden. Hierbij is ook het kiezen van de juiste olie van essentieel belang. Dan denk je natuurlijk niet alleen aan het feit dat hydrauliek olie natuurlijk voor hydraulische systemen wordt gebruiken, maar ook aan het verschil in kwaliteit tussen verschillende oliemerken.

Het belang van kwalitatieve olie wordt nog dikwijls onderschat. Zodra componenten als pompen, cilinders en motoren plotseling uitvallen, linkt men dit meestal niet aan de kwaliteit van de olie. Zo simpel kan het toch gewoon niet zijn? In de meeste gevallen heeft het uitvallen van deze componenten echter te maken met corrosie en slijtage. Als er teveel wrijving ontstaat, zal de temperatuur in de installatie ontzettend hoog worden. Hierdoor ontstaan er koolstofdeeltjes die zich hechten aan alle inwendige onderdelen. Met zware gevolgen.

Je kunt deze wrijvingsklachten en hoge temperaturen voorkomen door regelmatig onderhoud te plegen en condenswater af te tappen. Daarnaast is ook een extra oliekoeler tegen de hoge temperaturen en een smeermiddel tegen de wrijving verstandig.

Boeren opgelet: zo voorkom je slijtage aan de motoren van je tractor!

Ook in de landbouw is tegenwoordig veel geautomatiseerd. Het leven van de boer is hierdoor een stuk minder zwaar geworden. En dat is prettig, want er wordt veel van ze verwacht. Ze dragen een enorme verantwoordelijkheid om ons als land van voldoende voeding te voorzien. Iets wat er al heel lang is en voorlopig ook nog wel even blijft is de tractor. Een prachtige machine die heel wat jongens (en stiekem ook een aantal mannen) het hart op hol laat doen slaan.

De motoren van de tractor hebben het tijdens het werk zwaar te verduren. Hoewel de meeste boeren deze machine zoveel mogelijk aandacht proberen te geven, vergeten ze dikwijls dat ook het kopen van de juiste motorolie van essentieel belang is. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de motorslijtage plaatsvindt tijdens de opwarm- en afkoelfase. Met kwalitatieve motorolie kan je dit proces echter voorkomen of vertragen. Hiermee voorkom je dat het belangrijke component van de tractor het begeeft en je voor onverwachte hoge kosten komt te staan.

Pleeg routineonderhoud

Slijtage van bewegende onderdelen kan natuurlijk nooit geheel voorkomen worden. Iedere machine zal na verloop van tijd slijtage tonen. Je kunt echter wel de snelheid laten afnemen. Dit doe je door goed onderhoud te plegen. We merken echter vaak dat dit bij grote bedrijven er nog wel eens bij in schiet. Je bent alle dagen zó druk dat de machines onderhouden grofweg vergeten worden.

Daarom is het belangrijk om routineonderhoud te stellen. Maak het onderhoud onderdeel van de dagelijkse-, wekelijkse-, of maandelijkse routine. Vervang de compressor olie, gebruik smeermiddelen en beoordeel of alle machines en installaties nog goed werken. Zo verhoog je niet alleen de veiligheid op de werkvloer, maar zal ook de productiviteit een flinke boost krijgen.

Eén reactie op “Hoe verminder je storingen en slijtage bij de machines in jouw bedrijf?“

  1. Waardevolle tips over het verminderen van storingen en slijtage van machines. Voor olie en onderhoudsproducten geldt hetzelfde als voor de machines op zich: Je moet niet te zuinig willen zijn. Kwaliteit van machines, plaatwerk, onderhoud, etc. kost nu eenmaal geld. Op de lange termijn betekent dit wel een besparing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *