De eerste stappen op jouw pad als carrièretijger

Ben jij bijna klaar met je studie en is het tijd om te beslissen wat jouw volgende stap wordt? Ben je daarnaast gedreven en sta je in de startblokken om het helemaal te maken in de businesswereld? Dan geven wij jou met deze blog een aantal handige handvatten voor een vliegende start. 

Benut de laatste fase van je studie

Het vinden van de juiste eerste baan voelt voor velen als een moeilijke keuze. Niemand wil namelijk ‘starter’ zijn. Het aantonen van de gevraagde ervaring gaat moeilijk als je nog niet de kans hebt gekregen om deze ergens op te doen. Juist daarom is het belangrijk om je al te oriënteren tijdens de laatste fase van je opleiding. 

 

We benoemen specifiek de láátste fase omdat je de eerste jaren hard nodig hebt om jezelf te ontwikkelen. In deze periode is het belangrijk om te zoeken naar jouw sterktes en zwaktes. Als je deze goed in kaart hebt gebracht is het goed om na te gaan welke bedrijven en functies hier goed bij passen en of deze aansluiten op jouw studie. Ook al is de lijst met opties nu nog lang, meld je bij zo veel mogelijk bedrijven aan voor jouw eindstage. Dit biedt namelijk een mooie en natuurlijke weg om een bedrijf binnen te rollen. 

Bereid je sollicitaties goed voor

Mag je op gesprek komen bij een bedrijf waar jij je carrière kunt starten? Dan klinkt het misschien als vanzelfsprekend; maar een goede voorbereiding van groot belang. Vooral bij gewilde traineeships of andere startersfuncties zijn er vaak een groot aantal aanmeldingen. Jij als ambitieuze kandidaat wil natuurlijk opvallen tussen de rest, maar hoe doe je dat? Hieronder een paar tips voor een goede voorbereiding:

 

  • Lees je goed in en wees geïnformeerd over het bedrijf en de functie.
  • Start met je assessment oefenen. Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van online assessments om jouw skills en inzicht te toetsen. Gelukkig zijn er online oefen modules beschikbaar die jou hier op voorbereiden. Een voorbeeld hiervan is Hellotest.
  • Zorg voor een goede eerste indruk. Pas je kleding dus aan op de bedrijfscultuur (formeel/informeel) en kom goed verzorgd voor de dag. 
  • Denk goed na over mogelijke vragen en zorg dat je alle basisinformatie goed op een rijtje hebt. Wat zijn je sterktes en zwaktes? Wat maakt jou uniek? Wat voeg jij toe aan het bedrijf? 
  • Bedenk ook goed welke eisen jij voor het bedrijf hebt. Denk hierbij aan je salarisindicatie en secundaire arbeidsvoorwaarde. 

Aangenomen? Zo ga je te werk

Heb je jouw sollicitatieprocedure goed afgerond en mag je starten met je eerste baan? Dan is je instelling en werkhouding van groot belang als je wil doorgroeien. Een juiste werkhouding houdt in dat je laat zien dat je bereid bent hard te werken. Stel jezelf leergierig op en toon doorzettingsvermogen. Als je bij je werkgever hebt aangetoont dat je een waardevolle werknemer bent biedt wellicht doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Liggen de kansen voor jou niet binnen dit bedrijf? Zet dan je netwerk skills in en kom in contact met de juiste recruiters. 

Vergeet niet dat de wereld aan je voeten ligt en dat de arbeidsmarkt op dit moment in jouw voordeel werkt. Zorg dus dat je weet wat jij kunt bieden, maar ook dat je best wel eisen mag stellen tijdens de start van jouw carrière. Go get them (career) tiger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *