Een goede strategie om te beginnen met beleggen

Beleggen is iets waarvan veel mensen denken dat het alleen weggelegd is voor financiële experts, mensen met een achtergrond in de bankenwereld of mensen met een enorm hoog vermogen. Dit is echter niet waar, want iedereen kan de stap maken om te beleggen. Het is niet voor niets dat de afgelopen jaren veel mensen zijn begonnen met het beleggen van een deel van het eigen vermogen. Als je deze stap gaat zetten, is het wel aan te raden om een goede strategie te hebben. Wij helpen je graag op weg en leggen je uit wat een goede strategie kan zijn. De beste strategie is natuurlijk altijd afhankelijk van jouw eigen situatie en risicobereidheid.

Bepaal je instapbedrag

Je zal zelf de keuze moeten maken met welk bedrag je begint met beleggen. Kies hiervoor een deel van je spaargeld, maar nooit je volledige spaargeld. Houd er altijd rekening mee dat het behalen van een positief rendement op je belegging soms meerdere jaren kan duren. Het is dus echt een plan voor de lange termijn. Een rendement na tien jaar is geen uitzondering. In dit voorbeeld rekenen we met een inleg van € 10.000.

Spreid je inleg

Het is bij beginnende beleggers altijd aan te raden om je inleg te spreiden. Door de inleg te spreiden speel je mee op verschillende vlakken en loop je het minste risico. Om zo goed mogelijk gespreid in te leggen, is het verstandig om te kiezen voor een ETF die een wereldwijde aandelenindex heeft. Op die manier ga je beleggen in aandelen in alle sectoren en over verschillende regio’s.

Inlegstrategie

Bij een inleg van van € 10.000 kun je er voor kiezen om alles in één keer te investeren, maar het lijkt verstandiger om dit in fases van gelijke grootte te doen, zoals stappen van € 2.000. Je start met een inleg van € 2.000, en kiest daarbij een wereldwijde aandelengroep waar je dit bedrag op gaat beleggen. Wanneer één van de twee vooraf bepaalde triggers behaald zijn, stap je over naar de volgende € 2.000. DIe triggers kunnen een tijdsperiode of een moment van koersverlaging zijn.

Tijdsperiode

Door een vaste tijdsperiode aan te houden als trigger om over te gaan naar je volgende investering, ben je zo min mogelijk afhankelijk van goede timing. Je kunt voor jezelf bepalen welke tijdsperiode je een goed gevoel bij hebt om over te gaan op de volgende investering. Dit kan een week, een maand of zelfs een kwartaal zijn.

Koersverlaging

Een andere trigger om door te pakken naar je volgende investering kan zijn een koersverlaging. Wanneer de koersen dusdanig aan het zakken zijn dat het interessant zijn om in te stappen, maar de tijdsperiode is nog niet verstreken, kan het toch heel verstandig zijn om al in te stappen. Koersen zijn namelijk erg wisselen, en het kan dan ook gebeuren dat op het moment dat de tijdsperiode voorbij is, de koersen weer terug op het oude, hogere, niveau zijn.

Rendement

Deze manier van beleggen is door veel beleggers als zeer positief ervaren. Je bent hierdoor niet afhankelijk van tijd en je wordt ook minder gestuurd door emotionele beslissingen. Je hebt immers vooraf bepaald wat de triggers zijn om door te pakken. Houdt daarbij ook in het achterhoofd rekening met een lange tijd van beleggen voordat het rendement is behaald, en je zal waarschijnlijk veel plezier aan je belegging gaan beleven.

 

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *