Hoe word je coach?

Hoe word je coach? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een coach voor. Het maakt daarbij vaak niet uit of het gaat om een ademhalingscoach, ondernemerscoach of één van de vele andere coaches. Wat goed is om te weten is dat het vak ‘coach’ op zich geen beschermd vak is en iedereen zichzelf coach mag noemen in een bepaalde tak van sport. Uiteraard zijn er wel bepaalde vakgebieden waarin je trainingen nodig hebt en zelfs officiële papieren, alvorens je jezelf op een bepaalde manier mag uitgeven. Een goed voorbeeld is coach betaald voetbal. Maar hoe word je eigenlijk coach?

Wat voor coach wil je worden?

Een belangrijke eerste vraag is natuurlijk; Wat voor coach wil je worden? Aan de hand daarvan kun je uiteindelijk bepalen wat er nodig is en of je een coach opleiding nodig hebt ja of nee. Voor veel mensen is het vaak begonnen als hobby en willen ze andere mensen inspireren met hun verhaal en ze vooral ook helpen ervoor te zorgen dat hen niet hetzelfde overkomt. Niet voor niets is het vaak ook als coach van belang dat je hetgeen hebt ervaren waarvoor je staat. Een goede ondernemers coach die grofweg zelf niet met zijn of haar voeten in de spreekwoordelijke ‘klei’ heeft gestaan, weet natuurlijk niet wat een echte ondernemer doormaakt.

Volg een goede opleiding

Wanneer je serieus aan de slag wilt als coach, is het aan te raden een goede coach opleiding te volgen. Niet alleen om de fijne kneepjes van het vak te leren, maar ook om structuur aan te brengen in de manier van coaching. Bijna iedere coach werkt namelijk op basis van een aantal verschillende stappen. Wanneer je deze basis beheerst, zul je merken dat het je een stuk eenvoudiger afgaat, dan wanneer je vanuit de losse pols aan de slag gaat. Ook dat kan natuurlijk prima, maar als coach is professionaliteit essentieel. Niet alleen voor je klanten, maar ook voor jezelf. Dus wil jij aan de slag als coach, zorg er dan voor dat je je verdiept in de verschillende opleidingen en er één volgt die bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *