Tips om meer inspirerend leiding te geven

Zet deze tips aan het werk en inspireer jouw team

Als er iets is wat je team gemotiveerd houdt, je resultaten boost en waar je nooit over uitgeleerd kan zijn, dan is het inspireren. Door anderen te inspireren maak je de werksfeer zoveel beter, iedereen heeft zin om te werken en zijn best te doen. In dit artikel gaan we kijken hoe je inspirerend leiding geeft en hoe je hier beter in kan worden.

Geloof in jezelf

Als je mensen wil inspireren dan moeten ze in jouw visie geloven, ze moeten geloven in de doelen die jij wil bereiken. Daarvoor moeten ze in jou geloven! En om dat waar te maken is het nodig dat jij in jezelf gelooft, wie volgt nou iemand die zelf niet denkt dat hij het kan? Het is dus belangrijk dat je het ook aan de buitenkant duidelijk maakt. Als iemand aan je vraagt “Waarom doen we het zo, en niet op deze manier?”. Dan zeg jij bijvoorbeeld: “Slim idee maar wij doen het zo (omdat….)”. Of zijn idee beter is of niet maakt dan eigenlijk niet uit. Je laat zien dat je niet twijfelt over je methoden. Betekent dit dat je nooit advies op moet volgen van anderen of het op hun manier moet doen? Zeker niet, maar let op dat je niet om elke gedachte van iemand anders in twijfel schiet. Dat is geen overtuigende eigenschap.

Waarom?

Een vraag die je jezelf constant moet stellen is: “waarom?”. Waarom je iets doet is namelijk veel belangrijker dan wat je doet of hoe je het doet. Hier is een heel bekend boek over geschreven door Simon Sinek genaamd “Start with why”. Hij vertelt hier dat inspirerende leiders altijd nadrukkelijk benoemen waarom ze iets doen en niet zo zeer hoe ze dat gaan bereiken, wat daarvoor nodig is of wat ze bieden. Als je hier meer over wil weten raad ik het boek aan, of artikelen over het boek.

Assertiviteit

Assertief gedrag is het opkomen voor jezelf, rekening houdend met de gevoelens en gedachten van anderen. Dat moet al heel interessant klinken als iemand die leiding geeft. Sommige mensen zijn al erg assertief van zichzelf, anderen kunnen het leren, maar je kan altijd verbeteren. Om binnen korte tijd veel stappen te maken in je assertiviteit kun je een training volgen. Wij raden een assertiviteitstraining van Anker & Kompas aan. Als een training iets te veel is voor jou, dan kun je het beste wat meer informatie opzoeken over assertiviteit en daarbij wat uitvoerbare opdrachten zoeken. Op die manier kan je dagelijks aan je assertief gedrag werken!

Conclusie

Geloof in jezelf, zorg dat je een indruk maakt! Heb voor jezelf duidelijk waarom iets gedaan wordt en laat dit ook aan je team zien. En tot slot: handel assertief. Zo ben je duidelijk in je communicatie en bevinden mensen zich graag om jou heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *