Re-integratie middels het tweede spoor: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer een werknemer na ziekte is uitgevallen en opnieuw wil beginnen, wordt deze meestal re-integreert bij de huidige werkgever en in hun eigen functie. Dit is echter niet altijd mogelijk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de ziek uitgevallen werknemer zijn huidige functie niet meer kan uitoefenen. Wanneer de werkzaamheden niet aan te passen zijn aan de werknemer, en deze dus niet re-integreert kan worden binnen zijn eigen organisatie, is het ook mogelijk om de werknemer via een tweede spoor traject.

 

Wanneer is er sprake van re-integratie via het tweede spoor?

Na een periode van afwezigheid, door bijvoorbeeld ziekte, is het aan de werkgever om een voorspoedig terugkeer voor de werknemer te regelen. De eerste mogelijkheid heet dan ook het eerste spoor: dit is het onderzoeken van de mogelijkheden om terug te keren binnen de eigen organisatie om het werk te hervatten. Het kan echter voorkomen dat de werknemer zijn functie door ziekte niet meer goed uit kan voeren. In dat geval wordt er eerst gekeken naar een andere functie die beter bij de werknemer past.

 

Pas wanneer er geen passende arbeid binnen de organisatie gevonden kan worden wordt gekeken naar het tweede spoor. De werkgever gaat dan samen met de werknemer op zoek naar passend werk bij een andere werkgever.

 

Hoe ziet het tweede spoor traject er uit?

Het tweede spoor kan pas toegepast worden bij 8 weken ziekte. In overleg met de bedrijfsarts kan gekeken worden naar de mogelijkheden tot re-integratie tweede spoor. Een gespecialiseerd re-integratiebureau kan ingeschakeld worden om dit proces in goede banen te leiden. De werkgever krijgt namelijk ook te maken met re-integratieverplichtingen. Hoe dat proces er exact uitziet is deels afhankelijk van het bureau dat is ingeschakeld, de werknemer en de nieuwe werkgever.

 

Activiteiten die kunnen komen kijken bij een tweede spoor traject zijn bijvoorbeeld maandelijkse coachingsessies, loopbaanoriëntatie, jobcoaching, trainingen en bij- of omscholing.

 

Re-integratie tweede spoor heeft als eerste uitgangspunt dat de werknemer uiteindelijk weer terug kan keren naar zijn eigen functie binnen de originele organisatie. Het komt ook wel eens voor dat de nieuwe werkgever beter bevalt en dat de werknemer daar uiteindelijk blijft werken. Ook dit verschilt per geval.

 

Hulp en advies bij een re-integratieproces in het tweede spoor

Een bureau inschakelen voor het tweede spoor traject kan helpen om de kans van succesvolle re-integratie van een medewerker te vergroten. Een ervaren en betrokken coach kan zowel werknemer als werkgever de hulp bieden die zij op dat moment nodig hebben. Deze coach kan het proces van integratie bij een nieuwe werkgever in goede banen leiden middels coaching sessies. Ook hebben zij vaak een uitgebreid werkgeversnetwerk, waarmee het vinden van een nieuwe, passende werkgever gemakkelijker zal verlopen. Het traject is dan voor zowel werkgever als werknemer minder stressvol.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *