Verbeter de beveiliging van jouw onderneming met een penetratietest

Anno 2020 hoor je steeds vaker dat bedrijven het slachtoffer worden van een cyberaanval. Criminelen proberen hierbij gevoelige informatie of een flinke som geld te bemachtigen. Misschien heeft jouw bedrijf hier nog nooit mee te maken gehad, maar je moet er wel altijd op voorbereid zijn. Daarom is het essentieel dat de beveiliging van de computersystemen van je bedrijf op orde is. Om de kans zo klein mogelijk te maken dat je onderneming informatie gaat lekken, is het laten uitvoeren van een pentest of penetratietest een aanrader. 

Wat is een penetratietest? 

Met een penetratietest toets je jouw computersystemen, zoals een website, server of applicatie op mogelijke kwetsbaarheden of lekken. Vindt een pentester zulke kwetsbaarheden, dan probeert hij daar gebruik van te maken om in te breken in je systemen. Een pentest levert dus waardevolle inzichten op die je kunt gebruiken om de beveiliging van je systemen beter te maken. 

Omdat je bij een penetratietest een partij echt toestemming geeft om in te breken staat deze werkwijze ook wel bekend als ethisch hacken. 

Waarom een pentest absoluut waardevol is 

Misschien denk je dat een cyberaanval jouw bedrijf absoluut niet kan voorkomen. Grote kans dat je het mis hebt. Cyberaanvallen vinden steeds vaker plaats en hackers worden ook steeds beter. Daarbij kan elk bedrijf een doelwit zijn; bijna elk bedrijf beschikt namelijk wel over bepaalde gevoelige informatie of gegevens die zeker niet openbaar mogen worden.  

Zo werkt een penetratietest 

Een penetratietest kun je zien als een soort scan die wordt gemaakt van jouw server, website of webapplicatie. Je systemen worden getoetst op veelvoorkomende kwetsbaarheden, maar een pentester kan ook handmatig gaan graven om zo lekken te achterhalen. 

Er zijn drie soorten penetratietesten waaruit je kunt kiezen: 

  • De eerste is de black box methode. Hierbij heeft een tester geen voorkennis van de systemen. Je kunt hem dan dus vergelijken met een echte hacker; die heeft immers meestal ook geen voorkennis. 
  • De tweede is de grey box methode. De tester heeft nu 50% voorkennis. Hij beschikt over bepaalde informatie over het te testen systeem en je kunt hem vergelijken met een reguliere gebruiker. 
  • De derde is de white box methode. Bij deze methode beschikt de tester over alle mogelijke informatie over het te testen object.  

Bescherm je bedrijf met een penetratietest 

Zoals je ziet is een pentest dus een uitstekende methode om kwetsbaarheden in je systemen te achterhalen. Voorkom dus dat je onnodige risico’s loopt en laat eens een penetratietest uitvoeren door een echte specialist. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *