Vijf plekken waar de digitalisering en automatisering achterloopt

We leven in een digitaal tijdperk en het is toch eigenlijk gek dat er nog heel veel plekken zijn waar de digitalisering en de automatisering achterlopen. In dit artikel willen we graag een vijftal vlakken identificeren waar we nog enorm veel ontwikkeling kunnen bewerkstelligen. En het hoeft niet moeilijk te zijn – de technologie is er namelijk al.

Het oversteken van de grens

De Nederlandse overheid doet al steeds meer digitaal, maar toch gebeurt er nog heel veel op papier. Denk bijvoorbeeld aan een rijbewijs of een paspoort. Er zijn al heel veel mogelijkheden op het gebied van digitale documenten waar je ook je ID-bewijs kunt tonen. Hetzelfde geldt voor je rijbewijs, je verzekeringspolis van je auto en ga zo nog maar even door. Wat dit betreft loopt de digitalisering en automatisering in de overheid nog achter op de mogelijkheden van de technologie.

Het vergaren van kennis

Te veel universiteiten en kenniscentra zitten met hun hoofd nog in de vorige eeuw. Het vinden van informatie gaat nog te weinig via internet, bijvoorbeeld en daardoor is veel informatie niet toegankelijk. De bibliotheek werkt nog met een systeem van pasjes en het zoeken naar boeken kost soms uren tijd. Er zijn in de wereld genoeg bibliotheek oplossingen bedacht die het proces van zoeken naar info sneller kunnen maken. De bibliotheek kan met een kleine investering worden geautomatiseerd.

Het verbouwen van voedsel

Ook in de landbouw kan er nog veel meer winst worden behaald met automatisering en digitalisering. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van drones die een scan kunnen maken van een veld met de temperatuur en vochtigheid van de grond, bijvoorbeeld. Het is tegenwoordig al mogelijk om deze drones samen te laten werken met zelfrijdende trekkers. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos en het is tijd om flink te gaan investeren in deze technologie.

In het bedrijfsleven

Het MKB is de ruggengraat van de Nederlandse samenleving en hier wordt goed geld verdiend. Toch lopen de meeste middelgrote en kleine bedrijven achter op het gebied van digitalisering en automatisering. Te veel dingen die makkelijk via de mail of via een app kunnen, worden nog met de post gedaan. We moeten het leven ook voor onze ondernemers makkelijker maken. En waarom zouden we dat niet doen daar de technologie er al lang is?

Auto’s op de weg

Een punt waar de digitalisering en automatisering nog steeds niet is geïmplementeerd, is in het verkeer. Het duurt niet lang meer voordat er zelfrijdende auto’s op de weg verschijnen. Mensen verwachten dat het met deze zelfrijdende en zelfsturende auto’s helemaal niet meer nodig is om verkeerslichten te hebben aangezien de radars van de auto’s precies zien hoe ze kunnen rijden. Moet je nagaan wat een verschil dat zal maken voor de files in onze grote steden? De techniek staat nu nog in de kinderschoenen en er zijn wat zorgen om de veiligheid, maar toch is het ook hier een kwestie van tijd voordat er zelfrijdende elektrische auto’s op de weg komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *