Help, ik heb mijn diploma gehaald!

Nu is het relaxte leven voorgoed voorbij. Je bent geen student meer, je mag niet meer bij je ouders wonen en je moet teren op je eigen zak. Het is dan ook het gevoel dat heel veel jonge afgestudeerden hebben als ze hun diploma halen: “Help, ik heb mijn diploma gehaald”. Het eerste wat je moet doen is het vinden van een baan. En met een theoretische diploma op zak is het vinden van een praktische baan niet altijd makkelijk. Hieronder hebben we een aantal dingen gezet die je moet weten over het vinden van werk met je diploma.

Een baan voor het leven is er niet meer bij

Het is goed om te begrijpen dat de arbeidsmarkt al lang niet meer zo is als een halve eeuw geleden. Vroeger werkten mensen nog 40 of 45 jaar bij dezelfde baas, maar dat is dus ver vervlogen tijd. Het is heel normaal om van baan te wisselen en het is dus ook niet gek voor jonge afgestudeerden om een baan te nemen die niet helemaal aansluit bij de studie. Die flexibiliteit is zowel lastig als makkelijk, want je kunt in elke sector wel een baan vinden.

Neem je een baan omdat het leuk is?

Je eerste baan hoeft niet per se leuk te zijn. Het is gewoon goed om ervaring op te doen en soms zal het best wel aanpakken zijn. Je kunt niet verwachten dat je de eerste jaren al netto 5000 euro binnen harkt. Nee, je zult geduldig moeten groeien binnen een bedrijf en wellicht zul je een aantal keer moeten overstappen van baan en dat is helemaal niet erg. Bovendien staat elke ervaring goed op je CV.

Waarom een CV?

Het pimpen van je CV is iets waar je vooral je eerste jaren veel aan moet werken. Als je net begint staat er misschien in dat je de voorzitter was van een studentenvereniging, maar op den duur haal je die ervaring eruit omdat het er eerder gênant uitziet dan dat het je een plusje geeft op de arbeidsmarkt. Kortom, je zult je hele carrière bezig zijn om een zo mooi mogelijke CV te creëren.

Ga eens proberen om een stage te doen

Er zijn ook andere mogelijkheden naast het beginnen van een regelrechte baan. De Nederlandse overheid heeft bijvoorbeeld een Traineeship overheid waar je een traject kan lopen om ambtenaar te worden. Je leert heel veel verschillende aspecten van de publieke sector en het geeft je een goede inkijk in hoe de overheid werkt. Misschien is het wel een opstapje tot het worden van burgemeester of wethouder.

Succes komt eigenlijk nooit meteen

We willen je ook een hart onder de riem steken dat het beste nog voor je ligt. Het gebeurt maar zelden dat iemand gelijk succesvol wordt op de arbeidsmarkt en het is goed om doelen te behalen. Begin je carrière en werk trouw toe aan het moment dat je doorbreekt. Met hard werken en een gemotiveerde passie kom je er wel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *