Waak over je veiligheid op de werkvloer

Niemand anders doet ‘t! Nou ja, misschien wel, maar waarom zou je niet opletten en jezelf in gevaar brengen? Wees alert en bescherm jezelf voor de risico’s van je vak!

Die ken je waarschijnlijk wel. Je zult als professional wel moeten. Iedere beroep brengt zo zijn eigen gevaren met zich mee. En wat je kunt voorkomen is altijd mooi meegenomen!

Dat geldt vooral voor beginnelingen en voor mensen met een iets te groot zelfvertrouwen. Veiligheidsprotocollen, zo denken zij helaas te vaak, zijn voor watjes. Zo’n helm of bril wordt na een tijdje heel oncomfortabel en die wil je dan gewoon even af kunnen zetten. Het ging de hele tijd goed, Dus waarom zou daar nu plotseling verandering in komen?

Daar wil je het antwoord niet op weten, puur omdat het een vraag is die je jezelf niet zou willen stellen. Niet zou moeten stellen, zelfs. Daarom bestaan die voorschriften immers ook!

De meest gangbare vormen van bescherming hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Hoofd & gelaat

Ga nooit zonder hoofddeksel een bouwterrein op met waarschuwingen aan de hekken die melden dat dit verplicht is. Wat heb je aan zoveel eigenwijsheid? Kies een helm uit van een gerenommeerd merk, zodat je zeker bent van de hoge kwaliteit. Maar met een beetje geluk heeft je werkgever er wel eentje voor je. Wees altijd een voorbeeld naar anderen toe en laat die helm continu op je hoofd zitten zolang je je op een plek bevindt waar dit verplicht is!

Op andere plekken zijn mondkapjes en veiligheidsbrillen weer handig. Of zelfs verplicht. Ook gehele gelaatsmaskers zijn in bepaalde beroepen onmisbaar. En wat te denken van stof- en gasmaskers?

Treed adequaat op wanneer er toch een splinter of vonk in je oog terecht komt. Grijp gelijk naar de verplicht aanwezige oogdouche!

Gehoor

Gehoorgang rijmt op teloorgang. Dat is best toepasselijk, aangezien een beschadiging aan je gehoor meestal onomkeerbaar is. Neem dan ook geen enkel risico wanneer je op je werkvloer continu wordt blootgesteld aan harde geluiden! Kies voor oorkappen in de zware industrie. Op andere werkplekken zijn oordopjes afdoende. Probleem is dat die niet bij iedereen even lekker blijven zitten of soms zelfs voor irritaties zorgen. Laat in dat geval je specialist otoplastieken aanmeten voor bescherming op maat! Comfort gegarandeerd.

Voetenwerk

Valt er een zwaar voorwerp op je tenen maar houd je er geen letsel aan over? Dan heb je de juiste schoenen of laarzen gekozen! Want je gaat uiteraard niet op je slippers naar het werk wanneer je in de zware industrie zit. Nee, ga hier uit van stevig schoeisel van de hoogste kwaliteit. Het liefst voorzien van stalen neuzen. Zo ben je op de meest voorkomende voor- en ongevallen voorbereid! Kies je stevige stappers uit en ga fluitend naar het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *