Waarom is uren registratie belangrijk en hoe is het efficiënt bij te houden?

Uren bijhouden is niet het leukste wat je kunt bedenken. Maar het bijhouden van de gewerkte uren is belangrijk. Wanneer je geen uren bijhoudt, kom je namelijk niet in aanmerking voor bepaalde belasting voordelen. Denk hierbij aan zelfstandigenaftrek, startersaftrek of meewerkaftrek. Een ondernemer moet kunnen laten zien dat er minimaal 1225 uur per jaar is besteed aan zijn onderneming. Het zogeheten urencriterium. Dit is werk- reis- én administratietijd. Wanneer de belastingdienst je erkend al ondernemer kan het zijn dat je ook gebruik kunt maken van zelfstandigenaftrek. Daarom is urenregistratie belangrijk.

Urenregistratie, wat is dat en waarom doe je het?

Urenregistratie is het (goed) bijhouden en registreren van alle gewerkte uren. De gewerkte uren moet je bijhouden om bij de belastingdienst aan te kunnen tonen dat je voldoet aan het urencriterium. Maar daarnaast is een goede urenregistratie ook belangrijk voor:

  • De factuur die je moet maken voor je klant
  • Het bijhouden van de tijd die nodig was voor een project (nacalculatie)
  • De uren te registreren die het personeel maakt

Hoe kun je de urenregistratie bijhouden?

Het registreren van uren kan op verschillende manieren worden gedaan. De ene manier vergt echter (veel) meer tijd dan de andere. Het ligt er natuurlijk ook aan of en hoeveel personeel er in dienst is. De registratie van uren kun je doen door middel van:

  • Exel
  • Een boekhoudprogramma
  • Speciale urenregistratie software (computer of app)

Het bijhouden van de urenregistratie is ook belangrijk voor een goed overzicht van je bedrijfsvoering. Hierdoor krijg je een beter overzicht welke uren geld opbrengen en welke uren niet rendabel zijn. Met een goede nacalculatie kun je betere begrotingen en projectplanningen maken.

Projectplanning, wat is dat en hoe doe je dat?

Projectplanning is een planning die wordt bijgehouden van alle werkzaamheden (uren) middelen, en materialen die nodig zijn voor een project. Hierin is dus vastgelegd wat je gaat doen, wie het gaat doen, hoe het gedaan moet worden en wanneer het klaar moet zijn. Om deze planning zo goed mogelijk te maken moet je wel weten wat prioriteit heeft en welke medewerker het beste kan worden ingezet. Het gaat dus eigenlijk om personeel en projectplanning. Ook hiervoor heb je programma’s die het makkelijker maken om alles goed te registreren. Natuurlijk is het ook hierbij van belang of je alleen werkt of met (meer) personeel.

Tot slot; wil je meer dan alleen uren registreren? Neem een gecombineerd pakket!

Zoals hierboven is aangegeven is het bijhouden van een goede urenregistratie van groot belang. Maar ook het maken van een goede projectplanning is belangrijk. Hiermee zijn vaak veel uren gemoeid. En dat zijn dan uren dat jezelf niet aan het werkelijke werk toekomt. Daarom is het meest belangrijke: zorg dat je een goed programma neemt. De dingen die jij moét en wilt registreren zijn vaak verkrijgbaar in een pakket. Dat werkt vele malen makkelijker. Een pakket dat combineert deze zaken en daardoor ben je minder tijd kwijt. Per slot van rekening is de tijd die je aan de administratie kwijt bent geen opbrengst en daarmee dus niet rendabel. Veel van deze gecombineerde pakketten kun je van te voren uit proberen. Wees wijs en doe dat dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *