Wanneer is een heftruckcertificaat verplicht?

Veiligheid op de werkvloer is zeer belangrijk, vooral als er op de werkvloer met zware machines zoals heftrucks wordt gewerkt. Het is daarom ook belangrijk dat werknemers beschikken over de nodige vaardigheden en kennis om heftrucks veilig te bedienen door het behalen van een heftruckcertificaat. In de tekst hieronder kom je te weten wanneer een heftruckcertificaat verplicht is.

Is een heftruckcertificaat verplicht?

Het behalen van een heftruck certificaat kan verplicht zijn, afhankelijk van de wettelijke vereisten en de regelgeving in het land of regio waar je woont. Volgens de Arbowet in Nederland is een heftruckcertificaat niet verplicht. Er geldt echter wel als eis dat werknemers die een heftruck besturen genoeg instructies ontvangen om de heftruck naar behoren te bedienen, vaak door werknemers een heftruckcursus te laten volgen. Werkgevers hebben namelijk de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun werknemers over de vereiste certificering beschikken. Ze kunnen immers aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen en schade op de werkvloer. 

Waarom een heftruckcertificaat behalen?

Er komen diverse voordelen kijken bij het behalen van een heftruckcertificaat, zowel voor werknemers als werkgevers. Het certificaat vergroot ten eerste de kennis en vaardigheden van de bestuurder als het gaat om heftruckbediening, waardoor dit in een veiligere werkomgeving en minder ongevallen kan resulteren. Daar komt bij dat het certificaat inzicht geeft over de bekwaamheid van de bestuurder. Op deze manier kan de bestuurder zijn of haar carrièremogelijkheden aanzienlijk vergroten. Nog een voordeel van het behalen van een heftruckcertificaat is het opbouwen van vertrouwen en het vergroten van de gemoedsrust van de werkgever aangezien ze weten dat hun werknemers goed opgeleid zijn.

Je heftruckcertificaat behalen

Tijdens een heftruckcursus krijg je te leren over de theoretische en praktische zaken die bij het rijden met een heftruck komen kijken. De cursus duurt meestal één of twee dagen en behandelt diverse onderwerpen. Na het volgen van de cursus dien je een examen af te leggen en bij succesvolle afronding ontvang je het heftruckcertificaat. Een rijbewijs is niet vereist, maar als je wilt rijden met een heftruck die breder is dan 1,30 meter of een heftruck met een aanhangwagen, dan moet je wel over een tractorrijbewijs beschikken. Er zijn verschillende erkende opleiders die de opleiding voor een heftruckcertificaat aanbieden, waaronder TheKnowledge.nl. Een heftruckcertificaat heeft overigens een geldigheidsduur van vijf jaar. Is deze periode om, dan moet het certificaat verlengd worden door een herhalingscursus te volgen voor opfrissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *